Antallet af demensramte stiger, fordi vi lever længere. Her er hvordan du sikrer dig

I 2014 var antallet af demensramte omkring 14.000, sidste år var der omkring 87.000, og studier viser, at den markante stigning fortsætter de næste mange år.

Prognosen viser faktisk, at der i 2030 vil være 122.738 personer med demens. Den markante udvikling skyldes helt enkelt, at vi lever længere. 

Det virker jo umiddelbart positivt, at vi lever længere end for bare 50 år siden. Vi spiser sundere, vores arbejde er mindre fysisk krævende end tidligere, og vi ved mere om skadelige stoffer i kropspleje, mad og emballage. Vores levestandard stiger for hver generation, og vi har det alt i alt ret godt. Men der er desværre også en mørk side ved, at vi lever længere. For selvom vi er sundere end tidligere, kommer vi til at se flere og flere tilfælde af aldersbetingede sygdomme - såsom demens. Simpelthen fordi der er flere ældre. 

Demens er for mange en uhyggelig sygdom. Så hvad gør vi ved det? Du kan gøre dit bedste for at leve sundt og holde dig aktiv, men da alder er den stærkeste faktor for udvikling af demens, er det en god idé at tage andre foranstaltninger - og det kan du nu med en fremtidsfuldmagt.

Nye muligheder med fremtidsfuldmagt

I 2017 blev det endelig muligt at lave en fremtidsfuldmagt, som minder om en almindelig generalfuldmagt. Den eneste forskel er, at fremtidsfuldmagten først træder i kraft, hvis personen der har givet fuldmagten ikke længere er i stand til at tage vare på sig selv og egne interesser. Det er typisk én af de store konsekvenser ved demens, at den sygdomsramte mister evnen til at tage sig af almindelige dagligdagsting, såsom betaling af regninger, indkøb og øvrig kontakt med forskellige instanser, såsom det offentlige. Derudover kan det være nødvendigt, at der arrangeres pasning af den sygdomsramte, og det kan blive aktuelt med flytning fra egen bolig til beskyttet bolig.

I sådanne tilfælde, hvor der ikke er lavet en fremtidsfuldmagt, risikerer den sygdomsramte at blive umyndiggjort, fordi det blandt andet letter processen for salget af boligen. Med en fremtidsfuldmagt har fuldmagtsgiveren mulighed for at få langt mere selvbestemmelse, hvis han eller hun skulle ende i den triste situation. 

Hvorfor skal jeg lave en fremtidsfuldmagt?

  • Du bestemmer, hvem der skal varetage dine interesser, hvis du selv bliver ude af stand til det. 
  • Du bestemmer, hvor og hvordan din formue anbringes og forvaltes.
  • Med en fremtidsfuldmagt undgår du at blive umyndiggjort, eksempelvis i tilfælde af at salg af bolig skulle blive nødvendigt.
  • Fremtidsfuldmagten udarbejdes og underskrives, mens du fortsat er i stand til dette - og træder først i kraft, hvis du mister evnen til at tage vare på dig selv.
  • En fremtidsfuldmagt giver en eller flere personer, du har nær, mulighed for at sørge for de økonomiske og personlige forhold for dig, frem for myndighederne.

Læs mere om en fremtidsfuldmagt her

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip