Så klamme er dine viskestykker

Det skriver Søndagsavisen.

Viskestykkerne anvendes flere gange dagligt. Til tallerkener og bestik, fingre, mund og overflader i køkkenet. Dermed kommer de i kontakt med mange forskellige bakterier hver dag. Eksperter råder således til, at de bliver skiftet ud med nyvaskede viskestykker mindst hver tredje dag.

Men en rundspørge foretaget af YouGov for Søndagsavisen viser, at hele 56 procent af danskerne gør det sjældnere, end eksperterne anbefaler. Et resultat, som ifølge husholdningsekspert Ann-Alicia Ilskov er problematisk, fordi bakterier bliver spredt rundt i køkkenet.

- Viskestykker møder langt flere forskellige bakterier end andre tekstiler i huset. Ungerne tørrer deres fingre i det, som måske ikke er helt rene, og manden kører det lige en tur rundt om munden efter en tår vand. Samtidig bruger vi det på køkkenbordet, hvor bakterier fra for eksempel kødsaft og jord hygger sig. Til sidst tørrer vi rene tallerkener og bestik af, siger hun til Søndagsavisen.

Ifølge formanden for Rådet for Bedre Hygiejne og professor ved Københavns Universitet, Susanne Knøchel, er der flere gode grunde til at være opmærksom på køkkenets viskestykker, som let kan blive til regulære bakteriebomber.

- Det værste er, hvis viskestykkerne hele tiden er fugtige. Bakterier kan overleve en kort periode på et tørt viskestykke, men er det fugtigt og snavset, kan de ligefrem gro og formere sig. Man kan lugte det, når det sker. Derfor skal man lade dem hænge og tørre ud efter brug, forklarer hun.

Ifølge Søndagsavisens undersøgelse sløser 18 procent af danskerne i særlig grad. De udskifter nemlig kun deres viskestykker hver anden uge, hver måned eller helt op til hver tredje måned.

Kilde: YouGov for Søndagsavisen, 1.001 repræsentativt udvalgte danskere.

 

Dagens Gossip