Kollagenpulver - Hvad er det og hvad gør det godt for?

23/05/2023 17:07

Mikkel

Guides

Mest læste i dag

Sponsoreret indlæg

 

Kollagenpulver giver håb om en genvej til et ungdommeligt udseende med færre rynker, appelsinhud og en flottere elastisk hud. Kollagen som kosttilskud er populært som aldrig før, men er også relativt nyt indenfor skønhedspleje.

Så derfor er et af de mange spørgsmål, som står på spring: "hvad gør kollagen egentlig ved kroppen?".

Kort fortalt er kollagen et protein, som kroppen selv danner i hudcellerne i læderhuden. Kollagenet i bindevævet bidrager til at gøre din hud fast, fugtig og elastisk.

Men det er faktisk ikke det eneste, som kollagen gør. Proteinet fungerer nemlig også som vigtige små byggesten til brusk og knogler, og kollagenpulver er derfor i dag et meget populært anti-aging-tilskud at tage i håb om at forlænge ungdommen så længe som overhovedet muligt.

Vi dykker i denne artikel nærmere ned i, hvad kollagenpulver er, hvordan det virker, og hvad kollagentilskud gør ved både din hud og generelle sundhed.

Hvad er kollagenpulver?

Kollagenpulver er et meget populært kosttilskud til både din skønhed og sundhed, og bruges primært til at booste din naturlige produktion af kollagen, som er et protein, som din krop selv producerer.

Kollagen udgør en tredjedel af alle proteiner i kroppen, og er en af kroppens vigtigste byggesten, som bruges til at vedligeholde bindevæv i din hud, brusk, led og muskler.

Selvom dagligt indtag af kollagenpulver kan have en positiv effekt på smertelindring ved slidgigt samt styrke knogler og led, tages kollagentilskud primært på grund af de positive effekter, som det har på huden. Det skyldes, at kollagenet i bindevævet er med til at gøre din hud smidig og fast.

Studier viser ligeledes, at et dagligt indtag af kollagen, uanset om det er i form af kollagenpulver eller kollagenpiller, kan bidrage til at reducere synlige rynker og fine linjer, hvilket dermed kan føre til en kraftig reduktion af de mest almindelige ældningstegn, som mange af os unægteligt vil opleve med alderen.

Og det er der faktisk en rigtig god forklaring på. Din krop producerer nemlig rigeligt med kollagen, når du er ung. Men allerede ved 35-års alderen ændrer dette sig markant, og kroppen vil begynde at forbruge mere kollagen til at vedligeholde både hud, led og knogler, end den er i stand til at danne.

Netop det vil automatisk føre til ældningstegn som rynker, fine linjer, slap hud, manglende elasticitet og stive led.

Heldigvis kan du tage et dagligt tilskud kollagenpulver for at afhjælpe mangel på kollagen og dermed hjælpe dig selv med at udskyde de udseendemæssige ældningstegn, som mange af os ikke finder specielt flatterende.   Køb kollagenpulver med chokoladesmag her.

Hvad er kollagenpulver godt for?

Flere kliniske studier peger på, at et dagligt indtag af kollagenpulver kan bidrage til at genopbygge hudens elasticitet, spændstighed og evne til at binde fugt.

Netop derfor vælger mange også at tage kollagenpulver i håb om, at det kan reducere rynker og fine linjer, gøre huden fastere og ligeledes til at få sår til at hele hurtigere og pænere.

Selvom et dagligt indtag af kollagenpulver kan hjælpe med at holde din hud elastisk, fast og ungdommelig, bør du også sørge for at beskytte huden.

Det kan du selvfølgelig gøre på mange forskellige måder, men hvis du gerne vil beskytte hudens struktur samt kollagen-molekylerne i kroppen, bør du undgå:

  • At solbade i længere tid - og husk altid solcreme. UV-stråling øger nemlig risikoen for, at din hud ældes for tidligt

  • Forurening som kan føre til, at der dannes frie radikaler i huden, som er med til at ælde huden samt ødelægge dens beskyttende egenskaber

  • Ensidig kost - vil ofte være fattig på vitaminer, mineraler og sunde fedtstoffer, som kan påvirke din hud negativt.

  • Rygning reducerer dannelsen af kollagen, og bidrager ligeledes til at gøre huden tyndere og dermed mindre elastisk. Hvilket får din hud til at ældes hurtigere end normalt. 

 

Med andre ord kan ydre påvirkninger føre til, at kollagen-molekyler, der sørger for hudens elasticitet, bliver nedbrudt. Derfor er det en god idé at sørge for at beskytte huden bedst muligt, da det ellers vil føre til for tidlig ældning af huden og dermed rynker og fine linjer.

Udover at beskytte huden kan du ligeledes pleje den ved at tage et dagligt kollagentilskud, da det bidrager til at styrke bindevævet i din hud og dermed øge produktionen af kollagen, hvilket bidrager til at reducere rynker og fine linjer samt øge hudens elasticitet.  Køb kollagenpulver med 100% tilfredshedsgaranti her.

Hvad gør kollagenpulver?

Allerede ved 25-års alderen falder kroppens naturlige produktion af kollagen med cirka 1-2% om året, og processen fremskyndes helt automatisk med alderen, indtil du når et tidspunkt, hvor kroppen ikke er i stand til at producere mere kollagen, end den forbruger.

 

Med tiden falder produktionen faktisk så meget, at det automatisk vil føre til, at din hud ikke kan holde sig lige så elastisk og stram, som da du var ung. Det er heldigvis muligt at tilføre kroppen mere kollagen, da fordøjelsessystemet kan optage det enten via kollagentilskud eller ved fødevarer med masser af kollagen.

I fordøjelsessystemet bliver kollagen nedbrudt til såkaldte peptider, som er en form for aminosyrer, som bliver overført til blodbanerne, hvorefter kroppen så optager og bruger dem.

 

Selvom du godt kan spise dig til mere kollagen ved at spise mere oksekød, kylling og fisk og skaldyr, er det faktisk mere effektivt at tage et tilskud som kollagenpulver. 

I modsætning til det kollagen, som er i kollagenrige fødevarer, er kollagenpulver nemlig allerede spaltet i peptider. Og netop det gør, at kollagen bliver optaget hurtigere og mere effektivt i kroppen.

Hvor hurtigt virker kollagenpulver?

Hvor hurtigt man kan forvente en effekt af kollagenpulver, varierer fra person til person. Men som tommelfingerregel kan du forvente, at du begynder at se resultater efter at have indtaget kollagentilskud dagligt i et par måneder.

Hvilket med andre ord betyder, at der går 6-12 uger, før du for alvor begynder at se en reduktion af rynker og ændringer i hudens elasticitet. Det er vigtigt, at du tager den dosis, som står på selve produktet, og at du ikke holder pause mellem indtag og tager det dagligt.

Virker kollagenpulver?

Videnskabelige studier viser, at kollagenpulver gør huden bedre til selv at danne mere kollagen, og derudover bremser den nedbrydning af kollagen, som ellers foregår i hud, der bliver ældre.

Dermed kan kollagenpulver være din trofaste væbner i kampen mod slap hud og rynker, da det kan hjælpe dig med at booste din krops naturlige produktion af kollagen.

Et dagligt indtag af kollagen har dog ikke kun en positiv effekt på din huds elasticitet eller fugt, det har også en effekt på restitution efter træning samt gigtsmerter.

Studier peger nemlig på, at ledbrusk kan opbygges og vedligeholdes, hvis man tager kollagenpulver, og derfor tager mange et kollagentilskud, hvis de har slidgigt i håb om at styrke både brusk og led.

Samme rationale gør sig gældende for træningsrobusthed. Her indikerer studier nemlig, at man kan bruge et øget indtag af kollagen til at restituere hurtigere efter træning, hvor muskler og sener bliver hårdt belastet. 

Læs mere om hvor hurtigt kollagen virker, og hvordan kollagen kan hjælpe dig med at få en fast og ungdommelig hud.

Kollagenpulver bivirkninger

Flere videnskabelige studier viser, at der ikke er nogen kendte bivirkninger ved at tage kollagenpulver hver dag, så længe man følger producentens anbefalede dagsdosis. Hvilket også virker ret logisk, da det er det protein, der er mest af i kroppen.

Kollagen findes ligeledes helt naturligt i visse fødevarer, herunder i stort set alle kødprodukter. Så hvis du spiser kød i forvejen, vil du med al sandsynlighed allerede indtage kollagen gennem kosten.

Hvis du er allergisk overfor fisk eller skaldyr, bør du holde dig fra produkter lavet af fisk (også kaldet marine kollagen).

Det samme gør sig gældende, hvis du er en af de uheldige, der har den sjældne alfa-gal kødallergi, hvor man kan reagerer kraftigt på indtag af kød. Her skal du holde dig fra at indtage kollagenpulver, uanset om det er lavet af bovine (kvæg) eller marine (fisk).

Her kan veganske kollagentilskud være et alternativ, da de indeholder kollagen-boostende plantebaserede ingredienser, og er dermed velegnede til netop både vegetarer og veganere, som gerne vil nyde godt af kollagens mange fordele.

Her kan du læse alt om vegansk kollagen, og hvorfor du som veganer skal sørge for at booste din naturlige kollagenproduktion.