Vegansk kollagentilskud - Din guide til kollagen og forskellen på animalsk og vegansk kollagen

23/05/2023 17:08

Mikkel

Guides

Mest læste i dag

Sponsoreret indlæg 

Kollagen beskrives ofte som et vidundermiddel, der kan hjælpe med alt fra at reducere rynker, gøre huden mere elastisk til at lindre ledsmerter.

Det er også en af grundene til, at kollagentilskud er blevet utroligt populært blandt danskerne, som tager kollagenpiller og kollagenpulver som aldrig før. Læs mere om animalsk kollagenpulver og dets fordele her.

Kollagentilskud bliver ofte lavet af animalske ingredienser, primært fisk (marine kollagen) og kvæg (bovine kollagen), der indeholder de vigtige proteiner og aminosyrer, som er essentielle byggesten for din krops bindevæv, og som kan gøre underværker for din huds, brusks og leds sundhed.

Men hvad kan veganere, vegetarer og folk med kødallergi gøre, hvis de gerne vil nyde godt af de mange skønheds- og sundhedsmæssige fordele ved kollagen?

Her kan veganske kollagentilskud være et rigtig godt alternativ. Men hvad er vegansk kollagen, og hvordan fungerer det, når det ikke er lavet af animalske ingredienser?

Netop det giver vi dig det fulde overblik over i denne artikel, hvor vi ligeledes giver dig eksempler på nogle af de mest populære kollagentilskud på markedet - både animalske og veganske.

Hvad er vegansk kollagen?

Kollagen er et protein, som er lavet af animalske kilder. Det betyder med andre ord, at det ikke er muligt for hverken veganere eller vegetarer at få kollagen fra naturlige kilder.

Men hvorfor er det så, at flere producenter sælger såkaldte 'veganske kollagentilskud', hvis kollagen per definition er animalsk? Det er der faktisk en rigtig god forklaring på.

Flere næringsstoffer har nemlig betydning for kroppens egen evne til at producere kollagen, og derfor indeholder vegansk kollagenpulver og veganske kollagenpiller heller ikke animalsk kollagen.

De er i stedet lavet med vitaminer, mineraler og andre essentielle næringsstoffer, som kan stimulere kroppens evne til at producere mere kollagen helt naturligt.

Hvilke også er forklaringen på, at vegansk kollagentilskud ofte kaldes kollagen-boostede kosttilskud.

Netop derfor indeholder disse veganske kosttilskud ofte følgende næringsstoffer:

  • C-vitamin: Bidrager til normal kollagendannelse, der bidrager til at vedligeholde normal hud, normale knogler og brusk. 

  • E-vitamin: Er en antioxidant, der virker fugtgivende og har en beskyttende og helende virkning på huden, og styrker ligeledes hudens barrierer 

  • Hyaluronsyre: Er med til at binde væske, og bidrager dermed til at give fugt, fylde og elasticitet til huden samt holde leddene 'smurte'.

  • Selen: Bidrager til at vedligeholde normal hår og negle. 

  • Zink: Bidrager til at booste kroppens naturlige produktion af kollagen, og bidrager til at reparere og beskytte kollagen i kroppen fra at blive skadet. 

 

Veganske kollagentilskud er velegnet til vegetarer og veganere, som gerne vil nyde godt af de mange fordele ved kollagen, men som ikke kan tage tilskud lavet af animalske kilder grundet deres veganske eller vegetariske livsstil/kost.   Køb vegansk kollagen her.

Hvad er kollagentilskud?

Kollagentilskud bruges primært til at supplere din krops naturlige produktion af kollagen, som er en af kroppens vigtigste byggesten, og som bidrager til at reducere rynker, fine linjer, samt holde huden elastisk og erstatte døde hudceller.

Selvom din krop selv danner kollagen, begynder kroppen allerede ved 35-års alderen at forbruge mere kollagen, end den producerer. Det kan føre til mangel på kollagen, som viser sig ved almindelige ældningstegn som rynker, slap hud, manglende elasticitet og ledsmerter. Læs mere om hvorfor kollagen er vigtigt for kroppen her.

For at få hjælp til at håndtere disse ældningstegn kan du overveje at tage et dagligt kosttilskud med kollagen, og her nedenfor har vi samlet et lille udpluk af de mest populære kollagentilskud på markedet, hvad de indeholder, og hvilke fordele de har.

Vegansk kollagen-kapsler

 

Vegansk kollagen kan være det perfekte alternativ til animalsk kollagen, hvis du er vegetar eller veganer. Vegansk kollagen-kapsler indeholder ikke kollagen, men er i stedet lavet af kollagen-boostende veganske ingredienser, især C-vitamin og zink, der booster kroppens naturlige kollagenproduktion.

Ved at stimulere kroppens produktion af det vigtige protein kan du få hjælp til at reducere rynker og fine linjer samt give huden fugt og elasticitet.   Køb plantepaseret kollagentilskud med 100% tilfredshedsgaranti her.

Marine kollagen-kapsler

 

Kollagen i kapselform er ofte et mere prisvenligt alternativ end kollagenpulver, og er samtidig lettere at dosere, da det blot skal tages som en almindelig vitaminpille.

 

Her kan især anbefales marine kollagen-kapsler fra WeightWorld, der er lavet med en patenteret NatiCol®-formel, der har en høj biotilgængelighed. Kollagen-kapslerne har en høj dagsdosis på 1170 mg hydrolyseret marine kollagen, og er dermed lavet af fisk. Hvilket ikke gør det velegnet til vegetarer eller veganere.

Tilskuddet indeholder den såkaldte type 1 kollagen, som primært bidrager til at reducere synlige rynker, fine linjer samt give huden fugt og øge elasticiteten.   Køb marine kollagen-kapsler med 100% tilfredshedsgaranti her.

Bovine kollagenpulver

 

I modsætning til marine kollagenpulver, der ofte kun indeholder kollagen type 1, indeholder bovine kollagen type 1, 2 og 3.

 

På den måde får du et mere alsidigt tilskud, der ikke kun hjælper dig med at reducere rynker og fine linjer, men ligeledes bidrager aktivt til at pleje dine led, knogler og brusk. Netop det er især fordelagtigt, hvis du har slidgigt eller ledsmerter og gerne vil styrke din brusk og led.

 

Vi kan især anbefale bovine kollagenpulver med chokoladesmag fra WeightWorld, der er lavet af hydrolyseret bovine-kollagen, og som giver dig en høj dagsdosis på hele 4000 mg kollagen med en høj biotilgængelighed.   Køb bovine kollagenpulver med chokoladesmag her.

Kollagenkapsler med hyaluronsyre

Hvis du vil have ekstra meget ud af dit kollagentilskud, kan du overveje at købe kollagen-kapsler med hyaluronsyre fra WeightWorld.

 

Foruden en høj dagsdosis på 1200 mg højt optageligt marine kollagen er tilskuddet beriget med zink, hyaluronsyre, Q10 og C-vitamin, der ikke kun bidrager til at vedligeholde hud, men ligeledes er velegnet til ledsmerter samt at styrke brusken.

 

Ligesom kollagen producerer din krop hyaluronsyre selv. Men produktionen falder naturligt med alderen, og det kan ligeledes føre til stive led og mindre elastisk hud.   Køb marine kollagen-kapsler med hyaluronsyre her.

Flydende marine kollagen

 

Hvis du har problemer med at sluge kapsler eller ikke har lyst til selv at blande kollagendrik fra pulver, kan du købe flydende kollagenshots fra WeightWorld, som giver dig en af de højeste dagsdoser på markedet samt 100% tilfredshedsgaranti på stort set alle deres kollagentilskud.

 

Deres flydende marine kollagen smager af citron og appelsin, og giver dig en høj dagsdosis på hele 5000 mg marine kollagen per shot.

 

Tilskuddet er lavet med en patenteret formel, som er beriget med C-vitamin, B6-vitamin og Q10, og er specielt formuleret til at hjælpe med at reducere synlige rynker og slap hud samt pleje stive led og brusk.   Køb flydende marine kollagenshots her.

Hvad er forskellen mellem vegansk og animalsk kollagentilskud?

Den primære forskel på vegansk og animalsk kollagentilskud er, at vegansk kollagen ikke indeholder kollagen. Hvorimod animalsk kollagen indeholder ingredienser, der kommer fra kvæg eller fisk, hvilket gør det umuligt at tage for veganere og vegetarer.

Men selvom vegansk kollagentilskud ikke indeholder kollagen, betyder det ikke, at det ikke er lige så godt.

I stedet indeholder vegansk kollagentilskud, uanset om der er tale om et tilskud i pulver- eller kapselform, såkaldte kollagen-boostende naturlige ingredienser, som er plantebaserede og dermed velegnede for veganere og vegetarer at tage.

 

Veganske kosttilskud, der bidrager til at booste kroppens naturlige kollagenproduktion, indeholder primært C-vitamin, der er vigtigt for kroppens evne til at producere det livsvigtige protein, der er essentielt for at have en ungdommelig hud og sunde led.

Det er selvfølgelig mest ideelt at gå direkte til kilden og tage animalsk kollagenpulver eller kollagenkapsler, hvis du mest effektivt vil have hjælp til at reducere synlige rynker, øge hudens elasticitet eller styrke din brusk.

Men hvis du som veganer, vegetar eller kødallergiker gerne vil nyde godt af kollagens sundhedsmæssige og skønhedsmæssige fordele, er vegansk kollagentilskud et rigtig godt alternativ.

Vegansk kollagen har derudover den ekstra fordel sammenlignet med kollagenpulver lavet af animalske ingredienser, at du ligeledes øger dit daglige indtag af næringsstoffer som C-vitamin, zink, selen, biotin og andre vigtige vitaminer.

På den måde kan et vegansk kollagentilskud fungere lidt som en almindelig vitaminpille, som ikke kun bidrager til en normal kollagenproduktion, men ligeledes bidrager til at booste dit immunforsvar, til normal knogledannelse, til normalt syn, normalt hår og meget mere.Hvordan virker kollagentilskud?

Videnskabelige studier viser, at man kan booste kroppens naturlige produktion af kollagen ved at indtage kollagentilskud dagligt, uanset om du tager et kollagentilskud lavet af animalske ingredienser eller et vegansk kollagen-boostende tilskud. Det kan der være flere sundhedsmæssige og skønhedsmæssige fordele ved:

Kan reducere rynker og forbedre hudens elasticitet

Kollagen hjælper med at reparere hudceller, og bidrager dermed til at forbedre hudens elasticitet og hydrering. Det er også en af grundene til, at kollagenpulver og kollagenkapsler er de perfekte anti-aging-tilskud, da kollagen hjælper med at reducere rynker, fine linjer og slap hud.

Kan hjælpe med at bevare muskelmasse og forbedre restitution

Kollagen indeholder aminosyrer, som din krop bruger til at dyrke og reparere muskelvæv. Det har ikke kun en potentiel positiv effekt på din restitution efter hård træning, men kan ligeledes bidrage til at vedligeholde knogler og muskler, herunder vævet i hjertemusklerne.

Kan hjælpe med at lindre ledsmerter

Studier viser, at en øget produktion af kollagen ved at tage kollagentilskud dagligt kan fremme sund brusk i led. Hvilket i kliniske studier har vist sig at have en positiv virkning på især patienter med slidgigt, hvor kollagen kan bidrage til at reducere ledsmerter.

Kollagentilskud bivirkninger

Videnskabelige studier har vist, at indtag af kollagentilskud ikke har nogen kendte bivirkninger. Hvilket giver god mening, da kollagen er det protein, som man har allermest af i kroppen.

Derudover findes kollagen helt naturligt i mange fødevarer, herunder i kvæg, fisk og stort set alle andre kødprodukter. Så hvis du spiser animalske fødevarer, vil du allerede indtage kollagen via kosten.

Det samme gør sig gældende, når det kommer til veganske kollagentilskud, som dog heller ikke har nogen kendte bivirkninger. Her anbefales ligeledes, at du gennemlæser ingredienslisten for at se efter, om du er allergisk over for nogle af de enkelte ingredienser, som tilskuddet er lavet af.