Dagens julehelt: Muslimske Hussein fra Kolding åbner døren for dig juleaften

Som muslim holder Hussein Allouch fra Kolding, og hans familie, traditionelt set ikke juleaften.

Og så alligevel. De sidste par år har Hussein Allouch nemlig alligevel besluttet sig for at holde jul, så hans tre små børn kan få en hyggelig aften samme dag, som deres kammerater vandrer rundt om træerne og spiser sig lidt for mætte i julegodter.

-Jeg gør det, så de også kan få en hyggeaften den 24. december. De synes, det er rigtig sjovt, og så lærer de også noget om de kristne traditioner, siger Hussein Allouch til Dagens.dk.

Familien består af ham selv, hans kone, to drenge på henholdsvis seks og otte år, og en lille pige på halvandet år.

I år besluttede familien sig til at udvide traditionen. På Facebook-siden Kolding annoncerede han, at han i år har tre pladser til overs juleaften, hvis nogen, store som små, kunne tænke sig at være med.

- Jeg har ofte hørt om folk, der er alene hjemme til jul og til nytår, og folk, der ikke har penge til at fejre det, siger Hussein Allouch.

- For et år siden stod jeg selv i en situation, hvor min lejlighed var brændt ned, og jeg havde ikke nogen penge. Det var ikke sjovt, fortæller den gavmilde koldingenser.

På dagen, skriver Hussein Allouch i Facebook-opslaget, vil man få serveret and, rødkål, brune kartofler, hvide kartofler, brun sauce og franske kartofler.

Så de, der har lyst til at være med, skal ikke medbringe andet end godt humør.

Hos foreningen Julehjælpen er det langt fra et sjældent syn, at muslimer meget gerne vil være en del af den danske juletradition.

- Det er måske ikke det, man hører så meget om i medierne, men det sker hele tiden. Der er både muslimer, som donerer penge, og muslimer, der åbner døren på vid gab, som det er tilfældet med Hussein Allouch, siger stifteren af Julehjælpen, René Husted Vahl, til Dagens.dk.

Som et eksempel, fortæller han, arrangerede Muslimsk Ungdomsforening sidste år en traditionel dansk jul og inviterede alle til at holde jul med dem. Og planen er, at de vil gøre det igen i år.

Julehjælpen, der startede som et debatforum på Jubii.dk, og i dag er blevet til en stor velgørende organisation med 50 frivillige, formidlede sidste år julehjælp til omkring 2000 familier i hele landet.

For stifteren er det vigtigste ved julen ikke den kristne tradition. Det er snarere, som Hussein Allouch også kalder det, en hyggelig dag med familien.

- Jeg er selv ateist. For mig er julen en af de to gange om året, hvor jeg har tid i mit travle liv til at komme hjem og se min familie i Kolding i Jylland, siger han. Netop tanken om, at julen ikke kun er flæskesteg og bibelvers, fortæller René Husted Vahl, er en af grundstenene for Julehjælpen, som nu for ottende år i træk hjælper et hav af danske familier med at få råd til juleaften.

Hjemme i Kolding er Hussein Allouch mildest talt blevet overvældet af den store opmærksomhed, hans tilbud på Facebook har fået. På under et døgn blev opslaget delt 136 gange, og 1.295 har ‘liket’ det i den lille lukkede Kolding-gruppe, som ellers kun har 8710 medlemmer.

- Folk har virkelig taget godt imod det. De siger, at jeg har et stort hjerte, og jeg får en masse ros. Jeg havde slet ikke regnet med, at det ville få så stor opmærksomhed, siger Hussein Allouch til Dagens.dk.

 

Dagens Gossip