Fem gode råd til din jobsøgning

Skrevet af Kristine Bugbee

27/10/2015
Dorte Persson er uddannelseskonsulent og vejleder hos HK i København på hovedsædet. Her er hendes fem bedste råd til jobsøgende danskere.

Dagens topnyheder

1. Sæt ord på det, du kan
Dit cv skal være personligt, sælgende og overskueligt. Begynd med et resume, som er din salgstale/pitch. Mange arbejdsgivere læser cv’et før ansøgningen, så de skal på kort tid blive interesserede i at vide mere om dig. Resuméet kan være et resumé af din ansøgning. Det skal indeholde motivation, faglige og personlige kompetencer.

CV: Som nyuddannet kan det være en fordel at sætte uddannelse før erhvervserfaring i cv’et. Et resume og cv skal være målrettet den virksomhed, du søger job hos. Det vil sige, at det skal tilrettes fra gang til gang. Sæt cv’et overskueligt op, brug overskrifter. Et cv må gerne fylde mere end en side.

2. Vær afklaret med, hvilke job, du søger
Virksomheden ansætter dig, fordi du kan hjælpe med at løse dens udfordringer – ikke fordi, du mangler et job. Vær derfor afklaret med, hvilken branche, hvilken type job, hvilke opgaver og så videre du gerne vil søge job inden for. Som nyuddannet kan det være en god ide at søge uopfordret og hos mindre virksomheder, da de største virksomheder får mange henvendelser.

3. Sæt dit netværk i spil
Vær konkret med, hvad du ønsker den pågældendes hjælp til. Tal med de rigtige mennesker om de rigtige ting. Dit netværk kan bruges til meget, men brug det rigtigt. Folk vil gerne hjælpe, hvis de ved, hvordan de kan hjælpe. En kan fx brainstorme med dig på mulige arbejdspladser København og hele landet, en anden kan fortælle, hvilket it-system de bruger på den pågældende arbejdsplads, en tredje kan læse korrektur på din ansøgning.

Brug LinkedIn og andre etablerede netværk. Husk at et netværk er baseret på at give og tage, så tænk også over, hvordan du kan bidrage til netværket.

4. Målret din ansøgning
Når en virksomhed skal ansætte, kigger den på, hvad du kan tilbyde, og hvordan du kan skabe merværdi for arbejdspladsen. Du skal derfor sætte dig ind i, hvad virksomheden er sat i verden for, og hvordan du med dine kompetencer kan bidrage til det, for eksempel bidrag til vækst, endnu bedre branding eller kundeservice. Der er ofte god hjælp at hente på virksomhedens egen hjemmeside, hvor mission og vision og ydelser ofte står beskrevet.

Virksomheden har listet deres forventninger, dine arbejdsopgaver og nødvendige kompetencer i stillingsopslaget. Det skal du svare på. Som nyuddannet er der ofte ikke så meget erfaring at trække på. Til gengæld kan du svare på, hvordan du vil løse opgaven, og her har du som nyuddannet nyeste viden inden for området. Uddyb dine personlige kompetencer. Giv eksempler på, hvordan de kommer til udtryk. Vær troværdig. Det nytter ikke at skrive, at du er detaljeorienteret, hvis din ansøgning er sjusket eller skævt sat op.

5. Sælg dig selv til jobsamtalen
Når du har styr på din motivation, dine faglige kompetencer og dine personlige kompetencer, har du et godt udgangspunkt at tale ud fra. Du vil som regel kunne svare på virksomhedens spørgsmål ud fra en af disse tre kategorier.

Læs også: Nyuddannede har svært ved at finde job: 'Jeg får at vide, at jeg mangler erfaring'

Alt om pension - læs om ældrecheck, boligydelse og aldersopsparing til førtidspension og helbredstillæg.