Flere unge kvinder skifter p-pillen ud med spiral

Siden 2010 er salget af p-piller på de danske apoteker næsten blevet halveret.

Således var 215.000 danske kvinder “på pillen” sidste år, mens tallet i 2013 var helt nede på 120.000.

Til gengæld stiger antallet af kvinder i alderen 20-39, som vælger hormonspiral som primær prævention. Sidste år blev der solgt i alt 43.000 spiraler, viser tal fra Lægemiddelstatistikken, som hører under Statens Serum Institut.

I den forbindelse har et nyt studie, COOL-studiet, netop undersøgt de unge kvinders tilfredshed med den såkaldte mini-spiral, som har været tilgængelig på det danske marked siden januar i år.

Studiet, hvor flere danske kvinder i alderen 12-17 år har deltaget, blev for nylig præsenteret på en gynækologisk kongres i USA, og viste, at kvinderne er meget tilfredse med spiralen. Kvinderne synes nemlig både, at spiralen har en høj præventiv sikkerhed, og at den er meget simpel at sætte op.

Kristina Gemzell Danielsson, professor i obstetrik og gynækologi på Karolinska Instituttet i Stockholm, siger:

- Resultaterne er positive og viser, at minispiralen fungerer godt som præventionsmetode også for unge kvinder i teenageårene. Det er vigtigt med nye data, som bekræfter fordelene ved spiraler, som ofte kan være et bedre og mere effektivt alternativ end p-piller for unge og højfertile kvinder.

I de 12 måneder, som studiet af minispiralen har varet, var der ingen uønskede graviditeter eller graviditeter udenfor livmoderen, og kun én ud af 304 patienter havde problemer med at få den sat op.

I alt var 83,9 procent af studiets deltagere enten tilfredse eller meget tilfredse med at bruge minispiral som præventionsmiddel.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip