Forsikringsselskab vil videoovervåge muskelhunde

Hunde med videokamera fastspændt på kroppen kan snart blive et hverdagssyn i Danmark. Next Forsikring indfører nu ’den sorte boks’ til hunde. Dét gør de i et samarbejde med Dansk Muskel- og kamphunde Union, der gerne vil sikre hunde lige adgang til forsikring og samtidig bevise, at deres hunde ikke udsætter andre hunde eller mennesker for mere fare end andre hunde.

- De væsentligt dyrere ansvarsforsikringer for muskelhundeejere er både urimelige og farlige. Jeg har kendskab til flere hundeejere, der simpelthen ikke har råd, og derfor overvejer at undlade en ellers lovpligtig forsikring, fortæller Bent Andersen, der er formand for Dansk Muskel- og kamphunde Union.

Han mener også, at muskelhunde har et uretfærdigt dårligt ry:

- Det er rigtigt, at der har været nogle grimme eksempler på, at muskelhunde har forårsaget skader på hunde og personer, men efter vores opfattelse er det de små hunderacer, der forårsager flest skader, siger Bent Andersen.

Læs også: Aprilsnar fra Dagens.dk

Next Forsikring tilbyder nu alle hundeejere, at få en billigere hundeansvarsforsikring mod at hundene bærer en videooptager, når de er ude i offentligt rum.

- Prisen for en hundeansvarsforsikring er i dag ofte væsentligt højere for muskelhunde end for andre hunde. Det er den, fordi forsikringsbranchen forventer, at skulle betale væsentligt mere i skadesdækning, hvis det er en muskelhund, der står bag skaden, end hvis det er andre hunderacer, forklarer Pelle Martin Smidt, der er administrerende direktør i Next Forsikring.

Han fortsætter:

- Det er muligvis helt uretfærdigt og derfor vil vi gerne tage et medansvar. Vi kommer derfor til at indsamle data over hvilke hunde, der forårsager skader, og skadernes omfang over de næste par år for at se om praksis bør ændres.

- Vi hilser dette initiativ velkomment, og håber at det kan være med til at sikre, at alle hundeejere får lige adgang til den lovpligtige ansvarsforsikring. Vi håber også, at videooptagelserne vil vise, at vores hunde ikke er de rene dræbermaskiner, som de ofte bliver fremstillet som, siger Bent Andersen.

Han mener desuden, at der kan komme noget rigtig positivt ud af det:

- Teknologien udvikler sig så hurtigt, at vores hunde måske en dag kan mødes i den virtuelle verden i stedet for på gader og stræder, hvor der er fare for hundeslagsmål. Hvem ved, måske vi helt kan eliminere skader?

I øjeblikket testes forskellige videokameraer og fastspændingsmetoder for at finde den bedste løsning.

FAKTA

Bøde ved manglende ansvarsforsikring

Ifølge Hundeloven per 1. juli 2010 koster det 3.000 kr. ikke at have ansvarsforsikret sin hund. I gentagelsestilfælde kan bøden øges med 50 procent.

Hvad er en muskelhund?

En muskelhund er basalt set alle hunde, der har flere muskler end ’almindelige’ hunde. I 2010 indførtes den nye hundelov, der forbyder racer, man anser for særlig farlige. Besiddelse og avl af følgende hunde er forbudt: Pitbull terrier, Tosa, Amerikansk staffordshire terrier (amstaff), Fila Brasileiro, Dogo Argentino, Amerikansk Bulldog, Boerboel, Kangal, Centralasiatisk ovtcharka, Kaukasisk ovtcharka, Sydrussisk ovtcharka, Tornjak, Sarplaniac.

Følgende hunderacer er på observationslisten: Anatolsk Hyrdehund, Bullmastiff, Cane corso italiano, Cao fila de sao miguel, Dogo canario, Iberisk dogge (ikke en race, men en samlebetegnelse), Maremma, Mastin espanol, Mastino napoletano, Polski owczarek podhalanski, Rottweiler, Staffordshire Bull Terrier.

 

Dagens Gossip