Tre ud af fire børn elsker at lave mad derhjemme. Alligevel er det under hver tredje, der er med til at røre i gryderne hos mor og far, viser en ny undersøgelse fra mejerigiganten Arla.
Og det er ikke godt nok, mener kokken og forfatteren Louisa Lorang, der blandt andet er kendt fra TV2.
- Jeg får helt lyst til at sige: Stik nu bare de unger en kniv og en kogebog. Som forældre skal man give slip og turde inddrage sine børn i madlavningen, siger hun til dagens.dk.
Stress ødelægger familiens fællesskab
Louisa Lorang mener, at en presset hverdag er med til at skubbe børnene ud på et sidespor, når der skal laves aftensmad, fordi forældrene simpelthen ikke har overskud og tålmodighed til at hjælpe poderne på vej.
- Men både børn og forældre bliver altså mere glade, hvis man får vendt den udvikling, fortæller hun til dagens.dk.
Det mener Jon Fuglsang også. Han er madsociolog og lektor ved professionshøjskolen Metropol.
- Madlavning er noget, man kan være fælles om i familien, og det aspekt gør en stor forskel. Her snakker man ikke bare. Man er aktive og foretager sig noget sammen. Madlavning er både en kreativ og sanselig proces, og det er også derfor, børnene gerne vil være med, siger han.
Glem alt om samtalekøkkenet
Derfor kan vi også godt kaste en hvid pil efter det gennemtærskede samtalekøkken, der har præget danskernes køkkener de seneste årtier.
- Vi taler så meget om, at dialogen med vores børn er vigtig – at vi skal snakke sammen hen over middagsbordet i samtalekøkkenet. Jeg mener i virkeligheden, at samtalen kan udskiftes med praksis, lyder det fra Anne-Birgitte Agger.
Hun er direktør for København Madhus, som står bag den københavnske skolemad.
Arla har i den kommende weekend fokus på familie og mad, når virksomheden afholder en stor madfest i Kongens Have i København. Her kan børn og forældre lære at lave mad sammen.
Undersøgelsen er gennemført blandt 500 børn i alderen 10-14 år.