Ny rapport: Der er sprøjtegift i hvert andet stykke frugt og grønt

Når danskerne lægger ikke-økologiske agurker, tomater, æbler, jordbær og andet konventionelt frugt og grønt i indkøbskurven, følger der i gennemsnit rester af sprøjtegift med hver anden gang. Det viser den årlige pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen, som netop er offentliggjort.

I 2013 blev der således fundet pesticidrester i 69 procent af alle prøver af konventionelt dyrket frugt og 34 procent af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager.

- Økologiske varer er det sikreste valg, hvis man vil undgå giftrester.  Og netop ønsket om at undgå sprøjtegift er en af danskernes væsentligste årsager til at vælge økologi. Især i børnefamilier. Desuden er økologisk landbrug med til at sikre, at giftrester heller ikke findes i vores drikkevand, ligesom fravær af kemi i økologisk landbrug bidrager til en rigere natur med flere vilde fugle og planter, siger Per Kølster, der er formand i Økologisk Landsforening.

Fødevarestyrelsen vurderer, at giftrester, der findes i konventionelt frugt og grønt, ikke er et problem for helbredet. Men en række danske læger, sundhedsplejersker og forskere er bekymrede for ”cocktaileffekten” af flere forskellige typer af giftrester i kombinationen med hinanden. De anbefaler gravide og ammende at spise økologisk for at minimere indtaget af pesticidrester, der kan skade barnet.

Der blev, som i de foregående år, oftere fundet rester af sprøjtegift i frugt end i grøntsager, og der blev oftere fundet sprøjtegiftrester i udenlandsk produceret frugt og grøntsager end i dansk produceret frugt og grøntsager.

I konventionel frugt blev der fundet sprøjtegiftrester i 49 procent af prøverne fra Danmark og i hhv. 70 og 75 procent i prøverne fra EU og øvrige lande. I 18 procent af de danske, konventionelle grøntsagsprøver blev der fundet rester af sprøjtegift mod hhv. 48 og 54 procent i prøverne fra EU og øvrige lande.

I ingen af de danske øko-varer blev der fundet rester af sprøjtegift. I fire udenlandske prøver var der påvisninger. Men kun i ét tilfælde – en bananprøve fra den Dominikanske Republik - vurderes det, at der er tale om tilsigtet anvendelse af et ikke tilladt middel. Bananerne sælges derfor ikke længere som økologiske.

 

Dagens Gossip