Uddannelse lokker unge med alkohol: Denne kæmpereklame skulle aldrig have været trykt

"Man får nogle gode venner, som man holder godt fast i... Fem mand og et par tequilaer i en fredagscafé kan let få en sjov fest op at køre."

Sådan står der i taleboblen over en storsmilende lærerstuderende på en stor uddannelsesplakat for University College Syddanmark.

Plakaten hænger til frit skue på busstoppesteder, supermarkeder og andre trafikale knudepunkter i alle store byer i hele Syddanmark, og den efterlader et indtryk af, at det - bogstaveligt talt - er en fest at tage en uddannelse på UC Syddanmark.

Læs også: Og så til vejret: Stor risiko for voldtægt

Men plakaten skulle aldrig have været trykt, fortæller kommunikationschef hos UC Syddanmark, Hans Christian Nedobrowsky, til Dagens.dk:

- Det er en stor fejl. Der er tale om et udkast, der er sluppet igennem hele vejen til trykkeriet. I den rigtige version havde fjernet vi spiritusdelen. Pointen var at gøre de unge opmærksomme på det sociale miljø på uddannelsen, fordi det er vigtigt og spiller en kæmpe rolle i de unges studievalg. Men det var aldrig pointen, at de unge skulle drikke sig fulde, forklarer Hans Christian Nedobrowsky, der ikke var klar over smutteren, før Dagens.dk ringede ham op.

Og det kan være farligt at blande alkohol og uddannelse i markedsføringen, advarer Alice Grønhøj, der er lektor ved Institut for Marketing og Organisation, Aarhus Universitet.

Læs også: Ups: Hospital offentliggjorde kvindes kønssygdom på Facebook

- Der, hvor det kan blive en anelse problematisk, er, at reklamen kobler socialt samvær, alkohol og uddannelsesinstitutionen. Reklamen opfordrer jo ikke direkte til, at man bevæger sig ud i et sundhedsskadeligt overforbrug, men der er nok ikke tvivl om, at billedet rekrutterer til og fastholder den alkoholkultur, som man er klar over, kan være problematisk for nogle unge mennesker. Og som man fra offentlige sundhedsmyndigheders side forsøger at få styr på, siger hun til Dagens.dk.

På den "rigtige" plakat står der ikke noget om tequila, men den omtaler stadig muligheden for en god fest i fredagscaféen.

- Jeg kan godt forstå, at de gør det, fordi de studerende går op i, at der både er et godt fagligt og socialt miljø, men jeg synes, at det er et forkert signal at sende. Fokus bør være på læring, hvad man kan blive, miljø, kammeratskab og så videre. At reklamere for alkohol bør enten være forbudt eller noget, som kun private firmaer kan reklamere for. Ville vi synes, det var fedt, hvis en uddannelsesinstitution sagde: “Kom og ryg noget pibe og nogle smøger eller noget usundt mad - det giver en masse venner"? siger Thomas Søbirk Petersen, der er lektor i Praktisk Filosofi på Roskilde Universitet til Dagens.dk.

- Jeg synes, det er et etisk problem, når en uddannelsesinstitution slår sig op på, at de studerende kan komme og få sig noget alkohol, siger han.

Følg Dagens.dk på facebook - altid gratis nyheder og underholdning

Men nu hvor fejlen er sket, er der ikke rigtig noget, UC Syddanmark kan gøre, konstaterer Hans Christian Nedobrowsky.

- Reklamerne hænger der indtil udgangen af næste uge, så vi må bare vente på, at de bliver pillet ned, når ansøgningsfristen udløber den 5. juli, siger han afsluttende til Dagens.dk.

På UC Syddanmark kan man blandt andet uddanne sig til lærer, fysioterapeut - og misbrugsbehandler.

 

Dagens Gossip