Unge kvinder får alternativ til p-pillen

Fravalg af p-piller er en væsentlig årsag til, at unge kvinder får foretaget abort. Mange stopper med p-piller af frygt for bivirkninger, eller fordi det er for besværligt at huske pillerne hver dag. Men med lanceringen af den nye minispiral får de yngre kvinder nu et alternativ til p-pillen.

Det glæder gynækolog og ledende overlæge på Hvidovre Hospital, Charlotte Wilken-Jensen, som peger på, at mange kvinder efterspørger andre præventionsformer end p-piller:

- Nogle unge kvinder har mistillid til p-pillerne på grund af debatten i medierne. Andre skal ikke have p-piller på grund familiehistorie eller af medicinske årsager. For dem vil minispiralen være en oplagt mulighed, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Ingen risiko for blodpropper

Den nye minispiral virker lokalt ved at afgive hormon direkte i livmoderen, og kvinden skal derfor ikke selv huske sin prævention. Minispiralen indeholder kun indholdsstoffet gestagen og har derfor ingen østrogene bivirkninger.

- Der er ingen øget risiko for blodpropper forbundet med at anvende hormonspiralen, og derfor er minispiralen relevant for dem, som frygter at blive ramt af en blodprop, siger Charlotte Wilken-Jensen, ledende overlæge på Hvidovre Hospital.

Derudover har minispiralen et tyndere indføringsrør end den hormonspiral, som har været på markedet indtil nu, hvilket gør den særlig relevant for yngre kvinder:

- Der er mindre ubehag forbundet med oplægningen, og det gør en forskel for kvinderne. Samtidig er minispiralen velegnet for kvinder, som ønsker at blive gravide indenfor en kortere årrække. Den eksisterende hormonspiral beskytter i fem år, men minispiralen indeholder mindre hormon og giver derfor beskyttelse mod graviditet i tre år. Så hvis man har et ønske om at blive gravid indenfor fem år, er minispiralen velegnet”, siger Charlotte Wilken-Jensen.

Fakta om prævention, graviditet og abort

- Næsten 60 procent af kvinder mellem 15 og 24 år, som vælger at få foretaget en abort, har prøvet, men senere droppet p-piller.

- Kun fem procent af de unge kvinder, som får en abort, ønskede at blive gravide, da de fravalgte p-pillerne.

- Bivirkninger eller frygt for bivirkninger er årsag til at fravælge p-pillerne blandt næsten 40 procent af kvinderne mellem 15 og 24 år, som vælger en abort.

Kilde: Undersøgelse om uønskede graviditeter og valg af abort blandt kvinder under 25 år, Sundhedsstyrelsen 2010.

 

Dagens Gossip