“Reglerne giver ikke mening,” lyder kritikken blandt andet.
Lige nu læser andre
Mens tusindvis af løbere hev sveden af panden under årets Copenhagen Marathon, måtte mindst 50 bilister i hovedstaden tørre en helt anden slags plet af panden – nemlig en bøde, der ventede dem i forruden.
Men selvom maratonløbet kun varede en dag, er problemerne med parkering i Indre By langt mere langvarige. Ifølge både lokale borgere og erhvervsdrivende har bødeblokken for længst taget over som daglig gæst – og det skyldes ikke dovne bilister, men forvirrende regler og uklar skiltning.
Fra 30 til 2 pladser på få måneder
En af dem, der mærker konsekvenserne på egen krop og kasseapparat, er Karsten Bach. Han driver tøjbutikken Bach Copenhagen i hjertet af hovedstaden og har oplevet en drastisk forvandling af sit nærområde.
“Det er umuligt for folk at forstå, hvad de må og ikke må. Skiltningen er dårlig, og reglerne giver ikke mening,” siger Karsten Bach til TV 2 Kosmopol.
Læs også
Før nytår havde hans butik adgang til 30 parkeringspladser foran indgangen. I dag er der to – og de er begge reserveret til handicapparkering.
Flere p-vagter, færre p-pladser
Middelalderbyen i Indre By har over det seneste år mistet over 500 offentlige parkeringspladser. Yderligere 75 står til at blive fjernet inden 2026 som led i kommunens plan om at give mere plads til fodgængere og cyklister.
Kommunen har sat informationskampagner i gang, men mange bilister – især dem, der ikke bor i byen – føler sig dårligt informeret. Det skaber kaos i gadebilledet, hvor skilte, zoner og parkeringsregler ofte står i modsætning til det, bilisterne forventer.
Kritik til Ombudsmanden
Foreningen ‘Ja Tak til København’, der tæller over 400 medlemmer, har nu indsendt en officiel klage til Folketingets Ombudsmand. De mener, at Københavns Kommunes informationsniveau og skiltning er så utilstrækkelig, at bilister risikerer uretfærdige bøder – selv ved god tro.
Butiksejeren Karsten Bach frygter, at udviklingen ikke blot skaber bøvl for bilister – men truer forretningers overlevelse.
“Vi mener ikke, at det her er rimeligt, at Københavns Kommune har fjernet så mange parkeringspladser natten over,” siger han og peger på, at mange af hans kunder kommer langvejs fra og har brug for bil – og plads til at stille den.
Mens rådhuset fastholder sine grønne ambitioner, må de erhvervsdrivende og deres kunder i mellemtiden finde sig i at betale prisen – nogle gange bogstaveligt talt.