Væk med øjebæ: 100.000 danske huse bør rives ned

I løbet af de næste tyve år skal mellem 60.000 og 100.000 tomme boliger i små flækker og landsbyer jævnes med jorden, vurderer direktør for Dansk Byplanlaboratorium Ellen Højgaard Jensen, ifølge Politiken.

En ny rapport fra organisationen anbefaler, at kommuner sender landsbyer på en bolig-skrumpekur.

Ellen Højgaard Jensen anslår, at omtrent 100 landsbyer vil have gavn af en skrumpekur, og dertil kommer en række af de såkaldte flækker, der kun består af huse, mens landsbyer for eksempel også har skole og kirke.

»Det vil stabilisere boligpriserne i landsbyerne, hvis man kommer af med de ubeboede boliger, der længe har været til salg. Og dertil kommer de sociale konsekvenser, hvor folk, der er blevet stavnsbundne, kan komme væk«, siger Ellen Højgaard Jensen.

Der er i øjeblikket mange landeveje med tomme og til tider faldefærdige ejendomme, og det vil klæde landskabet at få dem fjernet, mener direktøren.

»Vi vil gerne sikre, at vi stadig har et attraktivt landskab. I øjeblikket er der huse i overskud. Vi er en stor turistkommune, så derfor betyder landskabets udseende jo også meget«, siger plan- og erhvervschef i Hjørring Kommune Helle Jessen.

Hun mener, at kommunen har manglet redskaber til, hvordan man kan håndtere og planlægge fremtiden for byer, der langsomt affolkes.

Rapporten fokuserer på vejkantsbyer, hvor husene typisk ligger helt ud til trafikerede veje, og derfor ikke er så attraktive for boligsøgende danskere.

Udtyndingen skal dog ikke ske fra den ene dag til den anden, men over en tyveårig periode under hensyntagen til landsbyboerne.

»Det er noget, man skal gøre i tæt samarbejde med beboerne i landsbyerne«, siger Ellen Højgaard Jensen, der har været med til at udarbejde anbefalingerne for Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter.

Hun vurderer, at det ikke vil koste kommunerne mere at nedrive boligerne end at vedligeholde dem.

 

Dagens Gossip