Urtekram beklager: Færdiglavet vegetar-pizza fyldt med kød

Urtekrams færdige produkt Pizza Vegetariana ligger i danske supermarkeders frysediske. Men tror du, at pizzaen er vegetarisk, kan du godt tro om igen. I virkeligheden indeholder pizzaen 2,4 procent animalsk osteløbe.

Det afslører en nærmere kontrol af varedeklarationen, som Fødevarestyrelsen har analyseret for Dagens.dk.

Den viser, at pizzaen indeholder 2,4 procent af en såkaldt Parmigiano Reggiano, der er en speciel italiensk ost lavet på kalvemaver.

- Osteløbe, som er produceret med enzymer fra kalvemaver, er ikke vegetarisk. Ost, som er produceret med denne løbe, kan derfor ikke anvendes i fødevarer, som markedsføres som særligt egnede til vegetarer, siger Stinne Von Seelen til Dagens.dk.

Hun er levnedsmiddelkandidat i kemi og fødevarekvalitet hos Fødevarestyrelsen.

LÆS OGSÅMøgbeskidt: Landsdækkende kantine-firma får bøde og påbud efter skandale-kontrol

- Urtekram kalder deres produkt for "Pizza Vegetariana”, hvilket blot kan være ment som en henvisning til, at der ikke er kød på produktet, men kun grøntsager og ost. Det er ikke nødvendigvis ment som en decideret vegetarret, men det beror på en konkret vurdering, om forbrugeren vil kunne vildledes til at tro, at det er en vegetarret, siger Stinne Von Selen til Dagens.dk.

Og uddyber at, hvis en fødevare markedsføres med, at den er "vegetarisk", "egnet for vegetarer" eller lignende, vil det være vildledende markedsføring.

Og det er netop tilfældet med Pizza Vegetariana, mener Dansk Vegetarforening, der er helt oppe i det røde felt over, at forbrugerne ikke kan stole på færdigprodukternes mærkater.

- Det er skræmmende, at der ikke er bedre kontrol med den slags. Som vegetar og forbruger helt generelt skal man naturligvis kunne stole på, at en vare er vegetarisk, hvis den markedsføres sådan, siger Mette Kure, formand i foreningen, til Dagens.dk.

Det er Fødevare Midtjylland, der har til opgave at føre kontrol med Urtekrams fødevareprodukter. Og det er også instansen, der skal skride ind, hvis produkterne ikke lever op til standarderne i Danmark, men Fødevare Midtjylland mener ikke, der er et problem.

- Vi vurderer, at navnet Pizza Vegetariana ikke decideret betegner en vegetarret, skriver fødevarechef Lisbeth Borup i en mail til Dagens.dk.

LÆS OGSÅDiscountkæde lokker dig med stor rabat på frugt og grønt - men det er ikke for at være flinke

På Urtekrams hjemmeside blev pizzaen markedsført med mærkatet: Livsstil: Vegetar. Men det er efter Dagens.dk’s henvendelse blevet fjernet. Og nu fortæller Urtekram, at virksomheden har begået en fejl.

- Det har været en fejl fra vores side. Da vi efterfølgende har fået at vide, at pizzaen indeholder animalsk osteløbe, handler vi på det, siger Steen Resen, der er marketingchef hos Urtekram, til Dagens.dk.

Og nu kommer Urtekram til at ændre praksis, så forbrugerne ikke bliver vildledt fremadrettet.

- Vi kommer til at gøre det nu, at forbrugerne får at vide, at pizzaen indeholder animalsk osteløbe, siger han til Dagens.dk.

 

Dagens Gossip