Forskere: Dovne væsner lever muligvis længere

Foto: Shutterstock

Et nyt studie peger på, at individer, der forbrænder lidt energi, også lever længere.

- Du dovner livet væk!

Denne anklagende besked har du muligvis fået utallige gange fra enten din mor, din kæreste eller dine venner, når du igen-igen ligger mageligt på sofaen, alt imens stuen sejler, opvasken vokser og alle dine gøremål atter udskydes.

Og ja - du er muligvis den dovne type, der udsætter brusebadet, fordi det er omstændigt, der ringer efter en pizza i stedet for at lave mad eller der lader din mobil løbe tør for strøm, fordi du ikke orker at rejse dig efter opladeren.

Læs også

Farlig te tilbagekaldes: Mistænkt for at give leverskader og kræft

Heldigvis er der nu godt nyt til de dovne typer. Ifølge en række forskere har dovne dyrearter nemlig udsigte til et længere liv - og hvem ved; måske det også gælder mennesker. Det skriver Independent.

Forskerne, der stammer fra en række forskellige universiteter i USA, har nemlig opdaget, at arter med en høj stofskiftehastighed er mere tilbøjelige til at dø i forhold til de arter, der er har en lav stofskiftehastighed.

Det er forskerne blandt andet nået frem til ved at studere bløddyr. Her fandt man ud af, at arter med et lavt energiforbrug overlevede meget længere end dem, der havde et højere energiforbrug.

Læs også

Drømmer du om en tatovering? Dette bør aldrig få lavet

Det opsigtsvækkende studie er blevet publiceret i Journal of Proceedings of the Royal Society B: Biological Science og ifølge Luke Strotz, der er forsker fra University of Kansas' Biodiversity Institute and Natural History Museum, så er den altså god nok.

- Dem, der ikke har så stort et behov for at opretholde energi, virker mere sandsynlige til at overleve i forhold til de organismer med en højere metabolisk hastighed, forklarer han.

Mens mange personer sikkert vil klappe afdæmpet i deres dovne hænder over denne opdagelse, så vides det ikke, om det også gælder for mennesker. Under alle omstædnigheder håber forskerne nu, at den nye viden kan bruges i kampen for at redde dyrearter, der er tæt på at uddø.

Læs også

Eksperter advarer mod kokosolie: Det er 'ren gift’

- På lang sigt er den bedste evolutionære strategi for dyr muligvis at være mindre aktive og træg for jo lavere metaboliske hastighed, des mere sandsynligt er det, at arten, som man tilhører, vil overleve, forklarer Bruce Lieberman, der er professor i økologi og evolutionær biologi

Så i stedet for Darwins ‘survival of the fittest’, bør man måske for fremtiden omskrive sætningen til: 'survival of the laziest?’

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip