1.028 venter på livsvigtig behandling

Ventetiden på at få en plads på et af landets to sclerosehospitaler er de seneste år eksploderet. I dag må 1.028 desperate patienter vente 21 måneder på en plads, skriver Ekstra Bladet i dag.

Hvis sclerosehospitalerne havde penge til det, ville de kunne behandle 229 patienter mere hvert år. Men det har de ikke.

Derfor står 10 procent af sengene tomme på de højt specialiserede sclerosehospitaler i Ry og Haslev. Patienterne kan derfor ikke gøre andet end at se passivt til, mens ventelisterne bliver længere og længere. Ventetiden er i dag i gennemsnit 21 måneder.

- Det er dybt frustrerende at have tomme senge stående, som vi ikke kan fylde grundet manglende personale.

- Hvis vi fik det økonomiske råderum til at ansætte det manglende personale, ville vi fra den ene dag til den anden kunne fylde samtlige senge, fordi de fysiske rammer i form af lokaler og udstyr allerede er her, siger Brita Løvendahl, direktør for sclerosehospitalerne i Ry og Haslev til Ekstra Bladet.

Udviklingen vækker bekymring hos en af landets førende scleroseeksperter Per Soelberg Sørensen, der er overlæge, professor og leder af Dansk Multipel Sclerosecenter på Rigshospitalet.

- Det er vigtigt at sætte gang i rehabiliteringen og følge op på den jævnligt.

- Hvis det ikke sker, ved man, at sclerosepatienter taber de funktioner, som de har vundet. Mange patienter vil derfor få et dårligere funktionsniveau, hvis de skal vente 21 måneder frem. Det er et helt monstrøst tal, mener han.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) er enig i, at patienterne ikke skal vente 21 måneder på behandling, men understreger, at behandlingen ikke nødvendigvis skal ske på et af scleroseforeningens hospitaler:

- Det er regionernes valg, om de ønsker at købe flere pladser på sclerosehospitalerne, end dem der er plads til i forhold til de rammebevillinger, der er fastsat på finansloven.

- Hvis regionerne vælger at udbygge deres egne tilbud, er de ikke forpligtet til at sende patienterne på sclerosehospitalerne, så længe patienterne i stedet tilbydes en tilfredsstillende behandling på regionens egne sygehuse, siger sundhedsministeren til Ekstra Bladet.

Men der findes ikke tilsvarende alternativer, lyder det fra overlæger på regionernes sygehuse:

- Sklerosehospitalerne tilbyder en specialiseret og tværfaglig rehabilitering, som du ikke kan få andre steder, mener Peter Vestergaard Rasmussen, der er overlæge på skleroseklinikken på Aarhus Universitetshospital.

 

 

Dagens Gossip