1100 fupbutikker på nettet ripper danskerne for penge: Sådan undgår du at blive snydt

Skrevet af Anders Reinholdt

02/12/2014

Mest læste i dag

Flere danskere køber hvert år julegaverne på nettet. Det sparer både tid og kan være mere hyggeligt end overproppede butikker og gigantiske køer. Faktisk er netshoppingen så populær, at FDIH Ifølge e-mærket spår FDIH, at danskerne vil lægge omkring 2 mia. kroner i de virtuelle indkøbskurve i år.

Men man skal se sig rigtig godt for, inden man klikker køb, så man ikke bliver snydt. Ifølge e-mærket sætter antallet af udenlandske fupbutikker nemlig rekord i år med over 1100 falske webshops

Derfor er det vigtigt at kende sine faldgruber. Her fortæller IT-eksperterne Aleksander Nilsson og Andreas Kristiansen fra det danske IT-firma MYPCSupport om de største svindelnumre og giver tips til, hvordan du kan få en sikker jul på nettet. Firmaet tilbyder lige nu gratis sikkerhedstjek af danskernes computere.            

Falske webshops
Flere og flere danskere vælger at handle julegaver på nettet, hvilket giver en forklaring på den kraftige stigning af falske webshops op til jul. Der er ofte tale om mærkevaretøj som Mulberry og Gucci, men også solbriller og dyrt IT-udstyr bliver solgt til meget lave priser. Hvis ikke du vil ende med at give dine kreditoplysninger til de forkerte, bør du altid handle på hjemmesider, som du kender til, og samtidig skal du være særlig opmærksom på sider med mange stavefejl. En anden mulighed er at kigge efter kontaktoplysninger som telefonnumre, adresser og CVR-numre, som ofte ikke findes på de falske sider. En god idé er at tjekke webshoppen på enten Pricerunner.dk eller Trustpilot.dk. Hvis der tilbydes rabatter på op til 70 procent på mærkevarer, er det ofte for godt til at være sandt, siger IT-ekspert Aleksander Nilsson til Dagens.dk.  

Phishing-mails
December er den måned, hvor internetfænomenet phishing er i højsædet blandt svindlere på internettet. De forsøger at lokke fortrolige oplysninger ud af dig, så de kan få adgang til godtroende internetbrugeres bankkonti og passwords og dermed stjæle penge. I tiden op til jul skal du derfor være særlig opmærksom på falske mails fra personer, der udgiver sig for at være kendte organisationer. Svindlerne vil bl.a. bede om penge til gode formål, lokke dig ind på en falsk internetside eller fortælle at du har vundet penge i et julelotteri, hvor de beder dig om at bekræfte dine oplysninger. IT-ekspert Andreas Kristiansen anbefaler, at man omgående sletter disse mails eller tager direkte kontakt til den pågældende organisation, hvis man ønsker at donere penge.            

Ondsindede julekort
I en travl juletid er mange gået væk fra traditionelle julekort og vælger i stedet at sende dem online. Inden du åbner et digitalt julekort, skal du dog tænke dig om. Hvis ikke du kender afsenderens e-mail-adresse, eller hvis mailen er på engelsk og afsenderen er dansk, er du højst sandsynlig ved at blive snydt. Vælger du at åbne filen, kan et skadeligt program registrere alle dine brugernavne og passwords.            

Spærret kreditkort
Når du shopper på nettet, bør du se efter mærkningsordninger for sikker betaling, så du slipper for et spærret kreditkort. Samtidig skal webshoppens server være godkendt af PBS, da dette garanterer at uvedkommende ikke kan få adgang til dine kortoplysninger. En anden ting du skal være opmærksom på er falske mails fra banken, der beder om dine bankinformationer. I sådan et tilfælde skal du altid kontakte banken personligt.    

Ubeskyttet computer
På baggrund af de internetkriminelles svindelnumre op til jul, er det ekstra vigtigt at have internetsikkerheden på din computer i orden. Kommer du til at klikke på linket i en Phishing-mail, kan det føre dig til en hjemmeside, som installerer spyware på din computer, så dine fortrolige oplysninger registreres. Med en beskyttet computer undgår du de mange faldgruber, der er forbundet med juletiden på nettet, siger IT-ekspert Aleksander Nilsson til Dagens.dk.