14 Greenpeace-aktivister tiltalt for pirateri

Tidligere onsdag forlød det, at kun to af de i alt 30 miljøaktivister var blevet tiltalt, senere steg tallet til seks, og onsdag eftermiddag er tallet oppe på 14 tiltalte.

Et af Greenpeace-medlemmerne er den danske kvinde Anne Mie Roer Jensen, som ligesom de øvrige fra Arctic Sunrise er varetægtsfængslet i to måneder, mens de russiske myndigheder undersøger sagen.

Arktisansvarlig hos Greenpeace i Danmark, Jon Burgwald, oplyser, at hun ikke er en af de 14 tiltalte.

»Nu er 14 aktivister blevet tiltalt, og det er meget svært at forudsige, om de russiske myndigheder vil tiltale flere. Indtil videre sidder den danske kvinde stadig varetægtsfængslet. Vi har allerede anket varetægtsfængslingen, og på samme måde vil vi også bestride de russiske anklager om pirateri,« siger Jon Burgwald.

Anklagerne om pirateri kommer bag på Jon Burgwald, der mener, at Ruslands myndigheder overreagerer.

»Der er slet ikke noget belæg for de her anklager, og det er et kraftigt angreb på retten til civil ulydighed og fredelige protester,« siger han.

De 30 miljøaktivister, som kommer fra 18 forskellige lande blev 19. september anholdt af de russiske myndigheder, efter at to aktivister var kravlet om bord på en af energiselskabet Gazproms olieboreplatforme i Arktis nord for Rusland.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde i sidste uge, at aktivisterne »selvfølgelig ikke er pirater«, men alligevel er 14 af de 30 aktivister nu blevet anklaget for pirateri. Putin bemærkede da også ved samme lejlighed, at aktivisterne havde brudt loven under aktionen mod olieboreplatformen.

 

Dagens Gossip