18-årig fængslet for ballade på Nørrebro

En løsladt og en fængslet.

Sådan lyder status efter to grundlovsforhør lørdag, hvor Københavns Politi krævede to unge mænd varetægtsfængslet for at kaste flasker mod politiet på Nørrebro natten til lørdag.

En dommer i Københavns Dommervagt valgte kun at varetægtsfængsle den 18-årige mand i 18 dage, mens den 17-årige blev løsladt, oplyser den centrale efterforskningsleder Robert Jensen fra Københavns Politi.

Den 18-årige nægtede at kaste med flasker mod ordensmagten, mens den 17-årige erkendte. Alligevel er det kun den 18-årige, som skal en tur i Vestre Fængsel, på grund af den 17-åriges alder.

Det var en fest med hundredvis af venstrefløjsaktivister i de københavnske gader, som udviklede sig til bål i gaderne og flaskekast mod politiet. Inden natten var omme, var 22 anholdt.

Festlighederne, der var led i en større protestaktion under parolen Reclaim the Streets (Tag Gaderne Tilbage), begyndte omkring klokken 22 på Sankt Hans Torv.

Siden vandrede de unge op og ned ad Nørrebrogade med musik bragende ud af en højttalervogn, fortæller Københavns Politi.

Aktionen forløb i første omgang fredeligt, men i løbet af natten var politiet ude at anholde flere ballademagere, som lavede bål og malede graffiti. Der blev også kastet med sten, flasker og fyrværkeri efter de københavnske betjente, skriver modkraft.dk.

- De har blandt andet sat ild til containere, som er blevet trukket ud på gaderne, sagde vagtchef Dannie Rise fra Københavns Politi tidligere.

Københavns Brandvæsen rykkede ud for at slukke flammerne, som primært blussede op omkring Sankt Hans Torv på Elmegade, Fælledvej og Guldbergsgade. Brandvæsnet fortæller, at slukningsarbejdet stod på i omkring en times tid.

Politiet har anholdt i alt 22 personer, og gadefestlighederne blev lukket ned i bydelen.

Initiativtagerne til nattens arrangement på Nørrebro skriver ifølge modkraft.dk på Facebook, at aktionen var en "kæmpe succes".

Happeningen Reclaim the Streets har tidligere ført til masseanholdelser. I september 2006 blev 263 mennesker lagt i håndjern under en demonstration til fordel for Ungdomshuset.

/ritzau/

 

Dagens Gossip