18 kurdiske fanger flygter gennem tunnel

De 18 fanger var alle dømt eller sigtet for at tilhøre det forbudte parti eller for at hjælpe medlemmer af partiets militante bevægelse, som siden slutningen af 1970erne har ligget i væbnet konflikt med den tyrkiske regering. Tyrkiets justitsminister, Sadullah Ergin, oplyser, at 14 af de 18 fanger havde modtaget en dom.

Den opsigtsvækkende fangeflugt har ifølge Reuters fundet sted blot få dage før premierminister Tayyip Erdogan løfter sløret for en række reformer, der skal styrke demokratiet og sikre, at den skrøbelige fredsproces mellem PKK og den tyrkiske regering holder sig på sporet.

Fredsprocessen har flere gange i løbet af de senere måneder været tæt på at gå i stå. PKK beskylder blandt andet regeringen for bevidst at forhale de rettighedsreformer, som PKK stiller som krav for en våbenhvile.

Den fængslede PKK-leder Abdullah Öcalan erklærede i marts i år, at han havde indledt en våbenhvile efter længere tids forhandlinger. Men siden maj har fredsprocessen nærmest stået stille, og begge parter i konflikten beskylder hinanden for ikke at holde deres del af aftalen.

PKK kræver blandt andet at den tyrkiske antiterrorlov bliver ændret, så det bliver sværere at fængsle kurdere, der ikke er militante, men som har forbindelse til PKK.

PKK kæmper for selvstyre i den sydøstlige region af Tyrkiet, hvor der primært bor kurdere. Konflikten har stået på i mere end tre årtier og har kostet flere end 40.000 mennesker livet.

Det kurdiske parti optræder på både Tyrkiets, USAs og Europas terrorlister.

 

Dagens Gossip