195.000 nye job i USA i juni

Den positive overraskelse gav straks udslag på Wall Street, hvor aktiemarkederne Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq alle åbnede i et lidt højere niveau og dollaren steg, skriver BBC.

Økonomer har holdt særligt godt øje med jobtallet i denne måned af bekymring for, at den amerikanske centralbank skulle begynde at skrue ned for stimuleringen af den amerikanske økonomi ved at lade renten stige.

Det var ifølge BBC ventet, at der alene ville blive skabt 165.000 nye arbejdspladser, mens Nykredit havde sat næsen lidt højere op.

»Det er en positiv overraskelse. Vi havde således forventet en jobvækst på 175.000 personer,« siger Tore Stramer, chefanalytiker i Nykredit, i en pressemeddelelse.

Han peger på, at opsvinget i USA hjælper et økonomisk trængt Europa.

»Dagens positive tal underbygger vores opfattelse af, at det moderate opsving er på ret kurs. USA vil derfor også fortsat bidrage til øget vækst i verdensøkonomien. Det gavner naturligvis såvel europæisk som dansk økonomi, der så småt er ved at genfinde vækstsporet. Med tanke på, at gældskrisen fortsat ulmer i Sydeuropa er det naturligvis en kærkommen hjælp,« uddyber chefanalytikeren.

Ifølge Nykredit er det især den private sektor, der har skabt de mange nye arbejdspladser. Der blev skabt lidt over 202.000 nye job i det private i juni, mens antallet af offentlige arbejdspladser faldt med 7.000.

Det er udtryk for, at det især er i det private, man kan spore det moderate amerikanske opsving, mener Tore Stramer fra Nykredit.

»Det er blandt andet en pæn jobvækst i service- og detailsektoren på henholdsvis 53.000 og 37.100 personer, der driver fremgangen i den private beskæftigelse. Den stærke byggesektor indkasserede også en fin fremgang i beskæftigelsen på 13.000 personer. Det viser med al tydelighed, at det i øjeblikket er boligmarkedet og privatforbruget, der fungerer som stærk vækstdynamo i amerikansk økonomi,« siger han.

Trods fremgangen i antallet af nye job, lå den amerikanske arbejdsløshedsrate stabilt på 7,6 procent i juni, viser tal fra The Bureau of Labor Statistics.

 

Dagens Gossip