20 dræbt i historisk storm

En af årets mest kraftfulde tyfoner er mandag nået frem til Hongkong og det sydlige Kina. Mindst 20 personer er omkommet på det kinesiske fastland. Byen Shanwei er hårdest ramt med 13 dødsofre.

De kraftige vindstød fra tyfonen Usagi har flået el-ledninger ned og skabt oversvømmelser flere steder.

Flere af ofrene er blevet ramt af genstande, som vinden har revet løs fra bygninger. Andre er druknet. En mand meldes dræbt af en faldende rude.

- Det er den stærkeste tyfon, jeg nogensinde har oplevet. Det er forfærdeligt. Det er heldigt, at vi har forberedt os, siger en tankpasser i Shanwei i Guandong-provinsen til det statslige nyhedsbureau Xinhua.

Inden tyfonen gik i land havde den mistet noget af sin kraft og var nedgraderet fra sin tidligere status som supertyfon. En tropisk cyklon bliver en "supertyfon", når dens maksimale vedvarende vind har en hastighed på 240 kilometer i timen.

Men tyfonen er fortsat så kraftig, at den har væltet træer og kraner, og blæsten har fejet mange biler af vejene.

Der er ingen meldinger om dræbte i Hongkong. Men uvejret har medført aflysninger af næsten 400 flyafgange fra millionbyen, og mange butikker holder lukket. Det samme gælder de fleste offentlige kontorer samt alle skoler.

Finansmarkederne i byen har samtidig udskudt starten på ugens handel i foreløbig et par timer.

I den kinesiske provins Fujian er godt 80.000 indbyggere evakueret, og myndighederne har indsat en hær af redningsfolk på mindst 50.000 personer, oplyser Xinhua.

Uvejret har også sat en stopper for skibstrafikken mellem Kina og Taiwan.

Inden tyfonen hamrede ind i det sydlige Kina har den hærget den nordlige del af Filippinerne og dele af Taiwan.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip