200 er savnet: Mindst 92 bådflygtninge er druknet ud for Italien

Der menes at have været omkring 500 passagerer på båden, og en stor del af dem røg i vandet omkring 0,8 kilometer fra kysten. Omkring 200 savnes fortsat.

»Vi har 92 døde, mens 151 personer er blevet reddet op. Vi leder efter flere overlevende i vandet,« siger en talsmand for kystvagten til AFP.

Lampedusas borgmester Giusi Nicolini har forklaret til nyhedskanalen SkyTG24, at immigranterne har fortalt, at de havde tændt et lille bål på skibet, for at tiltrække sig kystvagtens opmærksomhed, da skibets motor var gået ud. Men ilden bredte sig hurtigt, og det skabte voldsom panik på båden, der fik den til at kæntre.

»De overlevende er i chok. De har været i vandet siden de tidlige morgentimer,« fortæller hun.

En lokal fiskerbåd og en række lystbåde i nærheden sejlede hurtigt til stedet for at hjælpe de forulykkede bådflygtninge, fortæller den lokale samarit Antonino Candela.

»Den første assistance blev sikret af folk på lystbåde, som hørte skrig,« siger han til AFP.

Han oplyser, at kæntringen skete kort efter, at en anden båd med 463 personer, der formentlig kommer fra Syrien, trygt ankom til Lampedusa.

Italiensk TV viser billeder af rystende overlevende efter torsdagens kæntring, der ankommer til en havn på Lampedusa svøbt i termotæpper.

De mange lig, der er i gang med at blive bjærget fra vandet, bliver bragt til en lufthavnshangar, hvor der er god plads.

FNs Højkommissariat for Flygtninge mener, at alle 500 passagerer kom fra Eritrea og havde rejst via Libyen, mens der ifølge AFP også kan have været somaliere blandt dem. Middelhavsøen Lampedusa er et vigtigt knudepunkt mellem Nordafrika og Europa og har igennem flere år været mange asylansøgeres indgang til Europa, hvor de håber på en bedre tilværelse.

Det får asylansøgerne til at krydse farvandet i fartøjer af tvivlsom stand, såsom vakkelvorne fiskekuttere eller gummibåde, og det er derfor ikke usædvanligt, at en stor del af dem mister livet på vejen til Italien.

Den seneste tid er det især egyptere, somaliere, syrere og eritreere, der har taget den lange rejse til Italien, som har oplevet en stigende flygtningestrøm i de seneste to uger.

Menneskesmuglere tjener store summer på at transportere håbefulde afrikanere til Europa, hvor der dog langt fra altid venter dem en nemmere tilværelse. Den italienske anklagemyndighed har ifølge AFP allerede en undersøgelse, der skal lede frem til de bagmænd, der havde sendt det nu kæntrede skib på havet.

Hvis det lykkes at finde dem, vil de blive sigtet for adskillige drab og for at have medvirket til illegal indvandring.

 

Dagens Gossip