200 kirker risikerer lukning

»Vi står over for en demografiudvikling, der ændrer sig meget voldsom de næste år, og vi er nødt til at se på kirkerne, om nogle skal lukkes ned, om de skal bruges på nye måder, eller om de skal besvares. Jeg kan ikke sige, hvor mange kirker, der skal lukkes, men 200 kirkers fremtid skal i hvert fald vurderes i den kommende tid,« siger Manu Sareen.

Det var kulturminister Marianne Jelved (R) som tog den endelige beslutning om, hvilke kirker, der skulle nedlægges, og kirkeminister Manu Sareen bakker om op sin kollegas beslutning. Han vil efter udmeldingen om, at seks københavnske kirker lukkes og yderligere to tages ud af almindeligt brug, indkalde Folketingets kirkeordførere, så de kan drøfte, hvordan kirker i fremtiden kan tages ud af drift. Fredagens seks nedlæggelser har nemlig været gennem et langstrakt forløb med flere årtiers diskussion om eventuelle kirkelukninger.

»Vi har i den grad noget at lære efter det her forløb. Vi har et område, hvor der ikke er nogen lovgivning, og det eneste loven i dag siger, er at man kan bede dronningen om at gøre det. Det holder ikke, og derfor skal vi have skabt retningslinjer for kirkelukninger i fremtiden,« siger Manu Sareen.

Oprindeligt var det Manu Sareens opgave som kirkeminister at tage den endelige beslutning om de københavnske kirkelukninger, men efter han i sommer bad om at blive fritaget, overtog kulturministeren ansvaret. Baggrunden var, at Manu Sareen året forinden havde udtalt sig om lukningsplanerne til medierne, hvor han fortalte, at han agtede at følge indstillingerne fra Københavns Stift, der lød på lukning af 14 kirker. Det måtte han imidlertid ikke, da ministeren alene træffer beslutningen om nedlæggelserne, og derfor var det imod forvaltningsloven på forhånd at fortælle, hvad han havde tænkt sig at gøre, før alle parter var hørt.

 

Dagens Gossip