2012 bød på utallige politiske kovendinger

Lad det være understreget med det samme: Du risikerer at blive grundigt rundtosset af at læse denne artikel.

2012 bød nemlig på politiske kovendinger og opvisninger i menings-akrobatik i så rigelige mål, at det gør selv trænede linedansere rundtossede.

Året begyndte med, at regeringen droppede den betalingsring, som Socialdemokraterne og især SF ellers var gået til valg på at få gennemført.

Regeringen har også lagt et forbud mod købesex på hylden, selv om et forbud er officiel socialdemokratisk politik, og selv om alle regeringspartierne tidligere har støttet kriminalisering af sexkøb.

Men også den anden side af Folketinget har bidraget til forvirringen i årets løb.

I foråret talte Venstres gruppeformand, Kristian Jensen, varmt for at indføre nulvækst i de offentlige budgetter. Dagen efter måtte han imidlertid trække i land og afvise sit eget forslag. Men her i efteråret blev nulvæksten så igen ophøjet til selve krumtappen i partiets politik.

Blå blok har desuden markeret sig som de mest hårdnakkede modstandere af både afgift på fed mad og indførelsen af randzoner ved vandløb, selv om begge tiltag er indført af den tidligere VK-regering.

- Jeg synes, der har været flere kovendinger, end der plejer at være. Det er tydeligt, at kontraktpolitikkens tid er løbet ud, siger politisk kommentator Hans Engell.

- Der er ikke den samme konsistens i det, og det tror jeg også, at vælgerne oplever, siger han.

Årets suverænt hurtigste kovending kom den 16. november i år, da SF's skatteminister, Holger K. Nielsen, om eftermiddagen roste sit forslag om indførelsen af en andelsskat.

"Helt fair", lød skatteministerens vurdering af skatten, men to timer senere kaldte økonomiminister Margrethe Vestager (R) den samme skat for "forkert", og så droppede regeringen dén tanke.

Og dette tumultariske forløb sikrer andelsskatten titlen som "årets kovending", siger politisk kommentator Niels Krause-Kjær.

- Blandt de mange kvalificerede kandidater vil jeg vælge sagen om andelsskatten. Den er så brutal og 180 grader-agtig, at den virkelig tager luft ind, selv om selve sagen er ret lille, siger han.

- Det, der ærgrer mig lidt ved det valg, er, at Venstre så går fri, for de har sandelig også været gode til at dreje skuden gennem det seneste år, specielt hvad angår nulvækst, lyder det fra Niels Krause-Kjær.

- Nogle af de ting, de siger i dag, kunne Venstre-folk nærmest være blevet ekskluderet for at sige for bare halvandet år siden, siger han.

Hans Engell har både det droppede købesex-forbud, den skrottede betalingsring og fedtskatten højt på sin liste over årets politiske kovendinger. Men han giver alligevel prisen til SF's nye formand, Annette Vilhelmsen:

- De mange løfter fra Vilhelmsen har haft nogenlunde samme kursværdi som græske statsobligationer, lyder skudsmålet fra Hans Engell.

- Krav om ændringer af 24-års-reglen, om konjunkturafhængige dagpengeperioder og om, at regeringens regnemaskiner skulle laves om, har vi ikke hørt meget til efter, at hun blev valgt som formand, siger han.

/ritzau/

/ritzau/

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip