2012 var et af de varmeste år siden 1880

2012 var det varmeste år nogensinde i USA, og nu slår to klimarapporter fast, at temperaturerne på kloden også ligger på top 10 over de mest hede perioder i historien.

Ifølge den amerikanske rumfartsadministration, Nasa, var 2012 det niende varmeste år siden 1880, hvor målingerne begyndte. En rapport fra USA's nationale hav- og atmosfæreadministration, Noaa, lister dog året som nummer 10 på listen.

Temperaturerne på jordens overflade, inklusiv vand og landjord, var sidste år 0,56 grader højere end gennemsnittet af perioden 1951-1980.

Desuden viste det globale termometer endnu engang en højere temperatur end gennemsnittet i det 20. århundrede.

- Rapporterne viser tydeligvis, at Jorden bliver varmere, og det går i den forkerte retning. Vi har ikke råd til at ignorere disse advarsler, lyder det fra den demokratiske senator Barbara Boxer.

Ifølge Noaa oplevede langt størstedelen af verdens kontinenter temperaturer i 2012, der lå højere end gennemsnittet - blandt andet Nord- og Sydamerika, det meste af Europa og Afrika samt store dele af Asien.

2012 blev for få dage siden registreret som det varmeste år i USA's historie, og det var også året med det næstmest ekstreme vejr, fortæller Noaa.

Det varme vejr var medvirkende til en rekordtørke, som også gav næring til de mange skovbrande, der afsved 3,7 millioner hektar. Det er det tredjestørste registrerede afbrændte areal, siden målingerne begyndte, lyder det fra Noaa.

Desuden har USA været ramt af voldsomme naturkatastrofer som for eksempel superstormen Sandy og tornadoer i Great Plains, Texas og Ohio Valley. Uvejr, der har kostet flere menneskeliv og forårsaget skader for milliarder af dollar.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip