2013 er et skæbneår for Thorning-regeringen

Når Folketinget samles efter juleferien, går regeringen et skæbneår i møde. Det er i 2013, at regeringen skal håbe på at effekten af de tiltag, den har indført, så småt kan få meningsmålingerne til at vende.

Efterårets kommunalvalg bliver det første store virkelighedstjek af den folkelige opbakning til regeringens politik. Men regeringen har brug for medvind i form af bedre økonomiske tider, vurderer politiske kommentatorer.

Ifølge valgforsker Sigge Winther Nielsen fra Københavns Universitet har en regering typisk de første 18 måneder ved magten til at få rusket op i dagsordenen, hvorefter den allerede skal til at ruste sig til den næste valgkamp.

Thorning og Co. går med andre ord snart ind i næste fase.

- Efter regeringen har rusket op i reformpolitikken, og det må man sige, at den har gjort, kan den i princippet bare sidde på sine hænder, siger Sigge Winther Nielsen.

- Regeringen skal håbe på, at de reformer, den har lavet, får danskerne til at bruge flere penge, og at de internationale konjunkturer samtidig vender, siger han.

Politisk kommentator Hans Engell er enig i, at det er helt afgørende for regeringen, at væksten og økonomien begynder at arte sig anderledes, hvis regeringen skal gøre sig nogen som helst forhåbninger om at stå som vinder efter næste folketingsvalg.

- Hvis ikke regeringen kan dokumentere nogle bedre beskæftigelsestal, at der skabes vækst, og erhvervslivet samtidig begynder at komme med mere positive meldinger, så har regeringen en rigtig skidt sag, siger han.

Efterårets kommunalvalg bliver en af de helt store politiske begivenheder i 2013, og det kan være med til at rykke en del af det politiske fokus fra Christiansborg og ud i kommunerne.

Men selv om slaget skal slås ude i landet, kan det alligevel få stor indflydelse for magtfordelingen på Borgen.

- Man kan ikke vinde et nationalt valg på baggrund af et godt kommunalvalg. Omvendt kan man få et puf længere ud over rampen med et dårligt kommunalvalg, siger Sigge Winther Nielsen.

- Det kan lægge et unødvendigt pres på regeringen og give indtrykket af et bagland, der helst ikke vil se Thorning dele roser ud på deres lokale strøg.

Samtidig er det dog værd at hæfte sig ved, at hukommelsen er relativt kort i dansk politik, og der er stadig lang tid til næste valg, påpeger han.

Efter at regeringen i 2012 først indgik en skatteaftale med Venstre foran næsen på Enhedslisten, og derefter lavede en finanslovaftale med Enhedslisten, som støttepartiet dog ikke var stolt ved, kommer Enhedslisten til genoverveje, hvor partiet står i forhold til regeringen, mener Hans Engell.

- Enhedslisten må erkende, at de ikke er kommet igennem med meget af den tunge del af deres politik. Og hvis regeringen måske alligevel står til at tabe næste valg, så er det klart, at Enhedslisten må overveje, om de vil se til, mens regeringen laver indgreb mod folkeskolelærer, SU-reform, kontanthjælpsreform og andet, siger han.

Hvis regeringen skal lytte til Sigge Winther Nielsen, bør den i det kommende år gå regeringsgrundlaget efter i sømmene.

- På en eller anden måde står det nuværende regeringsgrundlag som en skamstøtte for de brudte løfter fra S og SF. Regeringen vil med fordel kunne levere et nyt offensivt og samlende regeringsgrundlag i det nye år, siger han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip