21 millioner bevilget til unge med hjerneskade i Midtjylland

”Bristede drømme” er navnet på Region Midtjyllands projekt for unge med erhvervet hjerneskade.

Midlerne til projektet kommer fra en finanslovspulje på i alt 100 millioner kroner, som er afsat til en styrket indsats for unge med hjerneskade.

- Det er meget komplekst at arbejde med hjerneskade hos unge mennesker, da de er i en særlig sårbar situation i overgangen mellem ungdoms- og voksenlivet, hvor en stor del af identitetsdannelsen udvikles, siger Jørgen Feldbæk Nielsen, professor ved Forskningsenheden på Regionshospitalet Hammel Neurocenter, og han fortsætter:

- Ofte i denne gruppe er der også problemer med eksempelvis misbrug eller eventuelt en bagvedliggende psykiatrisk lidelse. Det kræver stor grad af koordination med kommune, uddannelsessted, misbrugsrådgivning og så videre, siger Jørgen Feldbæk Nielsen.

Projekt ”Bristede drømme” er inddelt i fire delområder med initiativer for unge, som ikke tidligere har modtaget tilbud om neurorehabilitering.

De fire områder er:
• Fokus på tidlig udskrivelse med udvidet støtte efter specialiseret neurorehabilitering på Hammel Neurocenter som følge af en svær hjerneskade
• Unge med en erhvervet let hjerneskade
• Følger efter hjernerystelse
• Etablering af et kompetencecenter

Første initiativ er et supplement til den eksisterende specialiserede neurorehabilitering på Regionshospitalet Hammel Neurocenter.

- I forbindelse med udskrivelse af unge med svær hjerneskade etablerer vi en støttende funktion, der kan bidrage til et mere sammenhængende forløb for patienten og sørge for, at overgangene bliver smidigere. Vi har især fokus på bedre overgange mellem sektorer, altså eksempelvis mellem hospitalet og de kommunale tilbud. Vi skal kvalificere alle led i kæden, så rehabiliteringsforløbet bliver sammenhængende og af høj kvalitet, siger Jørgen Feldbæk Nielsen.

De to følgende initiativer i projektet, for unge med let hjerneskade, eller med følger efter hjernerystelse, er rehabiliteringsprogrammerne.

For unge med let hjerneskade, er fokus blandt andet på kognitiv træning.

For unge med følger efter hjernerystelse, handler det om personlige faktorer, og tilbagevenden til en aktiv deltagelse i hverdagslivet.

- Her skal vi undersøge, om vi gennem en målrettet indsats i form af tilpassede rehabiliteringsprogrammer, kan se en positiv effekt i forhold til de unges funktionsevne og aktiviteter i hverdagen, og på den måde være med til at give bedre livskvalitet, færre smerter og en kontinuerlig kontakt til arbejdsmarked og uddannelse, siger Jørgen Feldbæk Nielsen.

Det fjerde initiativ i projektet er etablering af et kompetencecenter. Kompetencecenteret vil ligge på Regionshospitalet Hammel Neurocenter og drives i samarbejde med Region Midtjyllands Center for Voksensocial.

En lang række specialiserede faggrupper leverer ydelserne til kompetencecentret, blandt andet neurologer, neuropsykologer, specialiserede rehabiliteringslæger, psykologer, ergo- og fysioterapeuter og specialpædagoger.

Kompetencecenteret vil desuden spille en rolle i de øvrige tre områder under projektet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip