28 folketingsmedlemmer jagter kommune-poster

28 folketingsmedlemmer stiller op ved efterårets kommunalvalg, viser en rundringning, Ritzau har foretaget.

Mens nogle håber på at kunne bytte Christiansborg ud med et borgmesterkontor, går andre efter at sidde i både folketing og byråd.

Socialdemokratiets integrationsordfører, Jacob Bjerregaard, satser på det første. Målet er, at blive valgt til borgmester i Fredericia ved kommunalvalget 19. november.

- Hovedårsagen til, at jeg stiller op, er, at jeg får mulighed for at træffe beslutninger, som jeg selv står i spidsen for, og se de beslutninger blive realiseret i løbet af relativ kort tid. Det tiltaler mig rigtig meget, siger han til Ritzau.

Ligesom Jacob Bjerregaard er SF's tidligere gruppeformand Pernille Vigsø Bagge, der går efter en borgmesterpost i Vesthimmerland, blevet opfordret til at stille op af sin lokale partiforening. Hun peger også på fordelene ved lokalpolitik.

- I kommunalpolitik får du hurtigt og kontant en fornemmelse af, hvad din politiske beslutning betyder ude i virkeligheden, siger hun.

Kommunalforsker Roger Buch fortæller, at det netop ofte er lysten til at føre mere borgernær politik samt andre personlige forhold, der får folketingspolitikere til at søge ud i kommunerne. Og så kan der også ligge taktiske overvejelser bag.

Et eksemplet er ifølge forskeren tidligere Venstre-minister Ulla Tørnæs, der går efter at vinde borgmesterposten i Holstebro tilbage fra Socialdemokraterne:

- Venstrefløjen vil generelt set få et dårligt valg. Derfor vejrer Venstre morgenluft og håber på at kunne snuppe nogle borgmesterposter fra Socialdemokraterne.

- Det er uden tvivl en af grundene til, at Ulla Tørnæs har lyst til at stille op. Hvis hun bare skulle over og være almindeligt byrådsmedlem, tror jeg ikke, interessen var så stor, siger han.

Ulla Tørnæs mener selv, at det næppe er nogen tilfældighed, at det er hende, der skal genvinde borgmesterposten.

- Jeg tror, man fra Venstres side er gået bevidst efter en, som har politisk erfaring og et stort netværk, siger hun.

Men hun afviser, at partitoppen i Venstre har haft noget med hendes jagt efter borgmesterposten at gøre. Det er den lokale partiforening, der har opfordret hende til at blive spidskandidat.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip