3.000 mister adgang til offentlig forsørgelse i år

Ti procent af de 30.000 danskere, der i år står til at ryge ud af dagpengesystemet, har ikke ret til andre offentlige ydelser og står dermed uden noget forsørgelsesgrundlag. Det skriver Information.

Det er A-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, der kommer med den vurdering.

»Antallet, der i år vil stå helt uden en krone på lommen, er omkring 3.000 personer,« siger direktør i AK-Samvirke, Verner Sand Kirk, til Information.

Ud af de 30.000, der i år ventes at opbruge deres ret til dagpenge, vil 5.000-6.000 ikke have mulighed for at modtage uddannelsesydelse eller den nye arbejdsmarkedsydelse, som regeringen og Enhedslisten lavede i forbindelse med forårets dagpengeaftale.

Halvdelen af de 5.000-6.000 vil være berettiget til kontanthjælp, seniorjob eller kan gå på efterløn, mens den anden halvdel ifølge AK-Samvirke ingen muligheder har og dermed ikke noget forsørgelsesgrundlag.

Som ledig er man ikke berettiget til kontanthjælp, hvis ens ægtefælle tjener over dobbelt så meget som kontanthjælpssatsen eller har formue på mere end 20.000 kroner, eller hvis man er enlig og har en formue på over 10.000 kroner.

Derfor er der ikke noget galt med dagpengesystemet, men kontanthjælpssystemet. Det mener ledende arbejdsmarkedsøkonom i tænketanken Kraka, Andreas Højbjerre.

»Det er ikke så meget en problematik, der vedrører dagpengesystemet, men snarere noget, som man har som en generel problemstilling i kontanthjælpssystemet,« siger Andreas Højbjerre til Information.

Han vurderer, at antallet af danskere, der kommer til at stå uden et forsørgelsesgrundlag, bliver større næste år, når forårets kontanthjælpsreform træder i kraft. Det betyder blandt andet, at samboende - og ikke kun ægtefæller - mister retten til kontanthjælp, hvis den ene i et parforhold tjener over det dobbelte af kontanthjælpssatsen.

»Regeringen har med deres kontanthjælpsreform gjort den problemstilling endnu større. Vi skønnede tidligere, at en femtedel af dem, der opbruger dagpengene ikke kan få kontanthjælp. Det vil formentlig være endnu større nu,« siger Andreas Højbjerre til Information.

 

Dagens Gossip