3Fs barselsopråb til Mette F.: Kom nu i sving

14 dages barsel og så tilbage til slagtekniven, vinkelsliberen og murerskeen.

Danske mænd tager markant mindre barsel, end deres kønsfæller i Sverige, Island og Norge.

Og ifølge nye tal fra Dannmarks Statistik går det især den forkerte vej inden for håndværksfag, skriver Ugebrevet A4.

Hos Fagforbundet 3F er forbundssekretær Claus Jørgensen bekymret for udviklingen, der er gået tilbage under finanskrisen.

Det haster med at få øremærket barsel til mænd, sådan som det står regeringsgrundlaget.

- Det første skridt er, at det ikke skal være noget, faren skal forhandle om. Men at han har ret til at holde nogle flere ugers barsel, det ville bringe familien i en anden situation, end hvis han følte, han skulle tage noget fra mor, siger han til Newspaq.

Han peger samtidig på, at 3F's tillidsrepræsentanter må skubbe på for en holdningsændring på arbejdspladserne. Claus Jørgensen nævner, at der ikke mindst inden for hotel og restaurations-området er mange mænd, der ikke kender deres rettigheder.

- Vi skal blive bedre til at informere vores mandlige medlemmer om, at hvis de bliver fædre og skal på barsel, så er der bestemte muligheder og regler, siger han.

Regeringen skriver klokkeklart i sit eget regeringsgrundlag, at en tredjedel af den betalte barselsorlov skal øremærkes til mænd. Men halvandet år efter er ønsket parkeret i en arbejdsgruppe, der skal kortlægge problemstillingerne.

- Det er simpelt hen ikke godt nok. Der er på det her felt lavet undersøgelser, rapporter og samlet masser af viden. Og vi har erfaringer fra vores nordiske naboer. Lad os nu komme i gang. Hver gang, der går et halvt år mere, skyder vi jo problemstillingen foran os, siger Claus Jørgensen.

Hos Dansk Byggeri mener adm. direktør Lars Storr Hansen dog ikke, politikerne skal blande sig i, hvordan forældrene tilrettelægger deres barsel.

- Hvordan man bruger den samlede pulje mellem faren og moren, det må være op til familierne selv. Der er ingen, hverken blandt politikere, fagforeninger eller arbejdsgivere, der ved, hvordan det passer bedst ind i familiens tag, siger han.

 

 

Dagens Gossip