4200 værnepligtige overlever

Regeringen og oppositionen er nu ganske tæt på at nå en aftale om et nyt forsvarsforlig.

Det siger de Konservatives forsvarsordfører, Lene Espersen.

- Vi nærmer os en aftale. Det, der var afgørende for det Konservative Folkeparti, var en bevarelse af værnepligten, og at vi når op på så stort et antal, at vi kan sikre, at Danmark kan være ude i længerevarende missioner, siger hun.

Torsdag skrev flere medier, at regeringen var parat til at bevare en værnepligt for 2300 personer.

Men ifølge Ritzaus oplysninger har det tal flyttet sig markant op i den seneste tid. Angiveligt skulle det seneste udspil lyde på 4200 værnepligtige.

Regeringen blev hurtigt enige med Venstre og De Konservative om at spare 2,7 milliarder kroner på forsvaret.

De penge var en del af finansieringen bag de skattelettelser, som blev indgået i sommer.

Dansk Folkeparti var ikke en del af skatteaftalen, og derfor strittede partiet også voldsomt imod forsvarsbesparelsen på 2,7 milliarder.

Partiet stod længe fast på, at to milliarder måtte være nok, men i denne uge rakte Dansk Folkeparti så hånden frem og accepterede de øvriges ramme.

Til gengæld har partiet stået stejlt på værnepligtens bevarelse, og Dansk Folkeparti ville kun være med til at nedbringe tallet til 4500 - altså ganske tæt på det seneste udspil fra regeringen.

Et andet stridspunkt i forhandlingerne har drejet sig om lukning af kaserner. Varde og Høvelte kaserner har været oppe og vende, men den knast ser ud til at lande på, at forsvaret selv skal analysere sig frem til kaserner, som skal lukkes ned.

/ritzau/

 

Dagens Gossip