42.000 danskere går amok på Facebook: Bevar DR’s underholdningsorkester

Mandag den 8. september vidste freelance-musiker Malena Rønnow slet ikke, hvad hun skulle gøre af sig selv. Hun gik rundt om sig selv og drak utallige kopper te, indtil hun om aftenen tog en konstruktiv beslutning - og gik på Facebook.

Samme dag havde DR’s ledelse meldt ud, at DR’s Underholdningsorkester, som blev grundlagt i 1939, skal lukke 1. januar, som led i en spareplan.

Det vil Malena Rønnow ikke være med til. Så hun oprettede Facebook-siden “Bevar DR-Underholdningsorkestret”, som i skrivende stund, på bare 2,5 dage, har fået 42.456 ‘likes’ på Facebook.

- Vi snakker om et levende, innovativt, væsentligt, sejt og dygtigt orkester. Det er et slankt og sexet kammerorkester, som har høstet en hel masse succes, også i udlandet, siger musiker og administrator af den voldsomt populære Facebook-side, til Dagens.dk.

Sideløbende har Malena Rønnow også oprettet en online underskrift-indsamling, som ind til videre har fået 23.049 personer til at skrive under på, at DR’s underholdningsorkester for alt i verden skal bevares.

Havde du regnet med, at der blev støttet så meget op om dit initiativ?

- Nej, det havde jeg ærligt talt over hele hovedet bestemt slet ikke regnet med. Men da jeg havde gået rundt om mig selv nok gange, og drukket tilstrækkeligt med te inden sengetid, besluttede jeg, at det her vil jeg fandme gerne stå på mål for, siger Malena Rønnow.

- Jeg tænkte, 5.000 likes, så er jeg glad. Men SLAM, så tog det fart, siger den benovede freelance-musiker i dag. Hun mener, at de mange synes godt om-tilkendegivelser og ditto underskrifter, som stadig stiger støt, må være et udtrykkeligt, håndgribeligt bevis på, at det er noget, danskerne går op i ligesom hende selv. Statistikken på underskriftindsamlingen viser, at underskrifterne strømmer til fra alle hjørner af det danske land.

- Hvis det nu kun havde været mine egne musiker-kolleger, der havde støttet op, og ingen af de øvrige DR-seere, så havde jeg nok erkendt og accepteret orkestrets skæbne. Men det her er jo helt vildt, siger Malena Rønnow.

Hun understreger, at hun ikke selv har andre aktier end en stærk interesse i DR UnderholdningsOkester, og kun kender dem som publikum.

Men hvad skal du så konkret bruge det her håndgribelige bevis til?

- Planen er, at det skal vises frem for kulturministeren (Marianne Jelved, red.) og DR’s ledelse. Formålet er at få dem til at sætte sig ned med en kop kaffe og lige tænke det her igennem en ekstra gang, siger Malena Rønnow.

- Jeg har selvfølgelig stor respekt for, at det er svært at finde 161 millioner kroner at spare på et budget. Men fra mit licensbetalende synspunkt er public service at turde gøre noget, som ingen andre gør. I forvejen har vi både sangkonkurrencer, bage-programmer og sport på DR’s kanaler, som findes ret tilsvarende på andre kanaler.

- Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om der er nogen, der har sat sig ned og regnet på det her. For det er som om, der mangler nogle mellemregninger. Hvis orkestret bliver nedlagt, hvem skal for eksempel så levere musikken til de store tv-serie-satsninger, som de hidtil har leveret noder til, spørger Malena Rønnow.

DR Underholdningsorkestret blev dannet i 1939 og beskæftiger lige nu omkring 45 musikere foruden det musik-team, som står bag. Mandag den 8. september meldte DR's ledelse ud, at orkestret skal nedlægges 1. januar.

 

Dagens Gossip