46-årig kvinde bliver Kroatiens præsident

Oppositions præsidentkandidat, Kolinda Grabar-Kitarovic, har med et spinkelt flertal sikret sig posten som Kroatiens præsident.

Det står klart, efter næsten alle stemmer er talt op efter anden valgrunde søndag.

Grabar-Kitaravoc har fået 50,54 af stemmerne, efter næsten 98 procent af stemmerne er talt op, mens den siddende socialdemokratiske præsident, Ivo Josipovic, kun kan mønstre 49,46 procent.

Valgstedsmålinger for det statslige tv viste tidligere på aftenen, at Grabar-Kitarovic ville vinder søndagens præsidentvalg i Kroatien med 51,4 procent af stemmerne. Men som stemmeoptællingen skred frem, nærmede det sig dødt løb.

46-årige Grabar-Kitarovic er tidligere udenrigsminister og Nato-embedsmand.

De to kandidater måtte ud i en anden valgrunde, efter det ikke lykkedes nogen af dem at få mindst halvdelen af stemmerne i første valgrunde 28. december.

Præsidenten i Kroatien har ikke stor politisk magt. En valgsejr til Grabar-Kitarovics kan være et varsel om, at hendes konservative HDZ vil klare sig godt ved parlamentsvalget senere i år.

Josipovic har været hæmmet af, at hans regerende socialdemokratiske parti er upopulært hos vælgerne.

Kroatien blev i 2013 medlem af EU.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip