50 Auschwitz-vagter risikerer fængsel

Der er tale om vagter, som aldrig blev retsforfulgt for deres ansvar for de grusomheder, der foregik i lejren. Men en ny undersøgelse skal slå fast, om de har medvirket til drab under krigen. Er det tilfældet, må de nu omkring 90 år gamle vagter indstille sig på at skulle i fængsel.

Det er den tyske myndighed Hovedkontoret for Efterforskning af Nationalsocialistiske Forbrydelser, som har fundet frem til de 50 mænd, som stammer fra hele Tyskland, bekræfter chefanklageren Kurt Schrimm over for mediegruppen WAZ. Han skal nu stå i spidsen for de indledende undersøgelser, som kan lede til fængslinger.

»Fra nu af er enhver aktivitet i en koncentrationslejr nok til at føre til anklager om meddelagtighed i drab,« udtaler Kurt Schrimm.

Han forklarer, at der er mistanke om, at en del af de tidligere vagter kan være flygtet til Sydamerika med hjælp fra den katolske kirke. Men det vil ikke forhindre dem i at blive retsforfulgt.

I 2011 blev ukraineren John Demjanjuk, som under anden verdenskrig var vagt i KZ-lejren Sobibor, idømt fem års fængsel for medvirken til drab på 28.000 personer. Den 91-årige Demjanjuk nåede aldrig at afsone dommen, da han døde året efter, men sagen mod ham regnes som værende principiel, fordi den tillader myndighederne at retsforfølge tidligere KZ-vagter, selv når anklagerne ikke kan bevise de tidligere vagters direkte involvering i forbrydelserne på grund af manglen på vidner.

 

Dagens Gossip