50.000 danskere siger »nej tak« til offentlighedslov

Forslaget har mødt hård kritik, da loven på flere områder afskærer offentligheden fra at kigge magthaverne i kortene.

Helt konkret vil forslaget betyde, at dokumenter, som bliver udvekslet mellem ministerier og deres styrelser, bliver undtaget fra aktindsigt. Det samme gælder for korrespondancer mellem ministre og resten af Folketingets medlemmer.

Initiativet til underskriftindsamlingen er taget af freelance-redaktør Susanne Jespersen og filosof Anders Højsted, som også har oprettet Facebook-gruppen »Nej tak til den nye offentlighedslov«.

»Politikerne bag loven har forsøgt at feje os af bordet med en bemærkning om, at det kun er et mikroskopisk fåtal af danskerne, der er imod, men når vi kan få så mange underskrifter på så kort tid, viser det, at de tager fejl,« siger Anders Højsted i en meddelelse på skrivunder.net.

Han understreger, at de fleste store politiske skandaler gennem de seneste 25 år er kommet frem via aktindsigt.

»Pressen kaldes den fjerde statsmagt, fordi den på borgernes vegne skal holde øje med politikernes handlinger, så vi som borgere kan træffe et valg. Indskrænkningen af selv seriøse journalisters adgang til at kigge politikerne i kortene indskrænker simpelthen vores mulighed for som borgere at træffe oplyste valg i stemmeboksen,« fortsætter Anders Højsted.

Torsdag aften sagde justitsminister Morten Bødskov (S) i Debatten på DR2, at der er behov for et større »frirum«, hvor embedsmænd og ministre kan diskutere uden risiko for, at deres korrespondance ender i pressen.

»Den centralforvaltning og den offentlige sektor, loven er med til at regulere, er forandret de sidste 27 år. Der er behov for et frirum, hvor eksempelvis ministre kan trykprøve ideer, og der er for meget tilfældighed i, hvor ministre får deres rådgivning fra i dag,« sagde justitsministeren.

Da Bødskov selv var i opposition, kunne han imidlertid ikke forstå behovet for et større frirum til ministrene. I 2010 sagde han til Information:

»Jeg har svært ved at se, hvordan den nuværende offentlighed skulle være til skade for lovarbejdet. For mig at se virker det som en søgt forklaring, der skal skærme den siddende regering mod offentlighed.«

 

Dagens Gossip