Åbningstale fra Thorning: Børn skal have mere tid i skolen

Ro i klasserne, respekt for lærerne og en længere skoledag.

Sådan lyder tre konkrete punkter fra statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) vision for folkeskolen, som hun løftede sløret for i sin tale ved åbningen af Folketinget tirsdag.

Dermed er statsministeren ved at gøre klar til den folkeskolereform, som regeringen ventes at fremlægge et udspil til inden jul.

- Vi kan være stolte af vores folkeskole. Den er god. Men den skal være endnu bedre, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren gentog målet om, at "vores børn skal være den dygtigste generation i danmarkshistorien". Et mål som flere andre politikere før hende har holdt op for folkeskolen.

Hun erkender dog, at der fortsat er lang vej til til at indfri ambitionen:

- Alt for mange børn har det svært i folkeskolen. I dag sidder der i de ældste klasser tre eller fire elever, som ikke læser godt nok. Som ikke regner godt nok.

- Og som derfor vil få svært ved at klare sig efter skolen. Det går simpelthen ikke, siger Helle Thorning-Schmidt.

Derfor skal skolebørn have en skoledag med flere dansk- og matematiktimer og med mere "kvalitetstid" sammen med lærerne - også uden for klasseværelset.

I talen fortæller Thorning om sit bud på en konkret skoledag, hvor hun blandt andet lægger op til, at matematiktimen bliver flyttet fra klasselokalet til skolens værksted, hvor matematikken bruges til udregninger af de fuglehuse, som eleverne skal bygge i træ.

Dagen byder også på gruppearbejde og ud på eftermiddagen hjælp fra lærere og pædagoger til at se på de sværeste af lektierne, inden eleverne går hjem.

- Det vil være kernen i det udspil til et samlet løft af folkeskolen, som regeringen kommer med sidst på året.

- Det vil kræve noget af os alle sammen. Elever, forældre, lærere, skoleledere, kommunalbestyrelser og os her i Folketinget. Jeg vil opfordre til, at vi - i den brede kreds af folkeskolepartier - står sammen om at give folkeskolen et løft, siger Thorning.

De konkrete forslag til, hvordan børnenes skoledag skal skrues sammen - og hvor meget lærerne skal arbejde ekstra for at få det til at hænge sammen - bliver fremlagt senere på året.

Det sker, når regeringen inden jul fremlægger sit forslag til folkeskolereform.

 

 

Dagens Gossip