Aalborg Kommunes køkkener skruer op for økologien

Ved at tænke bæredygtigt og gøre ord til handling vil Aalborg Kommune øge antallet af institutioner, der prioriterer økologi. I øjeblikket er der 30 daginstitutioner i kommunen, der indkøber over 60 procent økologisk mad.

Fødevareministerens målsætning
Egologika er udsprunget af Fødevareminister Mette Gjerskovs målsætning om at fordoble det økologiske landbrugsareal og øge de offentlige fødevareindkøb til at være 60 procent økologiske i 2020.

- Vi ser Egologika som et godt supplement til det, vi allerede er i gang med, nemlig efteruddannelse af alt køkkenpersonale, siger Thomas Kastrup-Larsen, Rådmand for Sundhed og Bæredygtig Udvikling.

- Ved målrettet indsats synes det muligt at få resten af køkkenerne med, siger Ragnhild Bennedsen, projektkoordinator for økologi i Aalborg Kommune.- For at få et sådan projekt til at lykkes er der mange bolde, der skal i mål. Indkøbsaftaler, der tidligere ikke har prioriteret økologi, kommer til at rumme krav om levering af økologi, fortsætter Ragnhild Bennedsen.

Mindre madspild
Tankegangen om økologi, indebærer flere elementer om bæredygtighed: Energiforbruget i køkkener, mere lokal mad, mindre kød, bedre udnyttelse af fødevarer samt mindre madspild.

Forskere vurderer, at 35-50 procent af alle fødevarer i offentlige storkøkkener aldrig når at fylde en tom mave. I stedet kommer de til at fylde en i forvejen proppet skraldespand.

- I vores velfærdssystem er der ikke har nogen særlig stor motivation for at bestille fødevarer i passende mængder, til gengæld er der masser af motivation for at bestille rigeligt. I stedet bør man finde løsninger, hvor man producerer mad med mindst mulig spild. På den måde er det ikke overdådighed, men derimod kvalitet, der bliver styrende, slutter Ragnhild Bennedsen.

Ifølge Økologisk Landsforening kan sundere og økologiske fødevarer indarbejdes i køkkenerne til samme driftsbudget, hvis man har en villighed til at investere i omlægning af madproduktionen i køkkenerne. Hvis der blot kan spares 10 % på madspild er en eventuel merpris på økologien hjemme.

Foto: Arkiv

 

Dagens Gossip