To år efter Breivik-massakren: 'Vi må stå op mod ekstremisme'

Mandag er det to år siden, højreekstremisten Anders Behring Breivik udløste en bombe i det norske regeringskvarter og dræbte otte mennesker, hvorefter han begav sig ud på den lille ø Utøya og dræbte 69 personer, der var på det socialdemokratiske ungdomsparti AUFs sommerlejr.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

I Norge bliver dagen markeret med mindehøjtideligheder i både Oslo og på Utøya. Statsminister Jens Stoltenberg lagde mandag formiddag ud med en tale i regeringskvarteret i Oslo.

»Dette er en dag, hvor vi skal minde og markere. Vi mindes de, som blev ramt, og vi markerer vores grundlæggende værdier,« lagde Stoltenberg ud med.

»Handlingen 22. juli 2011 ramte selve trygheden i Norge. Dette finder vi os ikke i. Vi vil leve, som vi selv ønsker - i tryghed uden frygt. (...) Vi ser både i Norge og i andre lande, at hadefulde ytringer spredes. (...) Dette må vi stå op imod. Ingen ekstremister skal skræmme os fra at bevæge os frit, tænke frit og tale frit,« sagde han.

Jens Stoltenberg understregede også, at hans budskab i dag er det samme som for to år siden: Nordmændene må aldrig opgive deres værdier.

»Vores værdier er vores stærkeste våben og vores stærkeste værn mod vold og terror,« sagde han.

Samtidig understregede han, at Norge skal være et åbent demokrati, hvor alle skal kunne ytre sig uden frygt:

»Vi må afstå fra vold og ekstremisme. Vi må afstå fra at sprede fremmedfrygt, og vi må invitere nye grupper ind i det norske fællesskab. Det norske sammenhold har plads til alle.«

Selv om Jens Stoltenberg fik stor ros i ugerne og månederne efter angrebet, kom det sidste år frem, at myndighederne ikke havde handlet så korrekt, som de burde. Måske netop derfor følte Jens Stoltenberg sig nødsaget til flere gange i talen at påpege, at myndighederne siden angrebet har arbejdet systematisk for at øge beredskabet, og at man har »evalueret, lært og handlet«.

»Vi har fået bedre efterretning, flere helikoptere og mere politi,« fastslog Stoltenberg.

Efter talen lagde statsministeren en blomsterkrans i de norske farver, hvid, blå og rød, hvorefter der blev holdt et minuts stilhed efterfulgt af trompetisten Arne Hiorth, der spillede »Mitt lille land«, der for mange nordmænd er blevet den melodi, der symboliserer tragedien.

I løbet af dagen vil der blive holdt tre mindegudstjenester i Domkirken i Oslo, hvor blandt andre Stoltenberg og det norske kronprinspar deltager, og mandag eftermiddag holder AUF en mindehøjtidelighed på Utøya, hvor statsministeren og AUF-lederen, Eskil Pedersen, holder taler.

Anders Behring Breivik fik 21 års fængsel for at dræbe i alt 77 mennesker 22. juli 2011.

22. juli 2011 klokken 15.26 eksploderede en bombe i Oslos centrum. Otte personer blev dræbt. Få timer efter gik en bevæbnet mand, højreekstremisten Anders Behring Breivik, klædt som politimand i land på øen Utøya, hvor unge fra Arbeiderpartiets ungdomsorganisation var samlet. 69 blev dræbt.

Anders Behring Breivik har erkendt sig skyldig i begge angreb. Han mener dog, at han handlede i nødværge for at forhindre, at det norske samfund blev udslettet af den muslimske kultur.

24. august 2011 idømte retten i Oslo ham den strengeste straf i norsk straffelov, forvaring i 21 år. Reelt kan det ende som en livstidsdom i fængslet, da domstolen efterfølgende kan forlænge hans straf med fem år ad gangen, hvis det skønnes, at han stadig er til fare for samfundet.

SE BILLEDERNE FRA DEN 22. JULI 2011 HER:

 

Dagens Gossip