To års fængsel til svensk cpr-hacker

Den svenske superhacker Gottfrid Svartholm Warg er torsdag idømt to års fængsel i en sag om indtrængning i edb-systemer - kaldet hacking - i Sverige.

Svartholm er en af de to mænd, som i Danmark er mistænkt for at have trængt ind i blandt andet politiets kørekortregister og på den måde fået adgang til millioner af danskeres cpr-numre.

I forbindelse med efterforskningen har Københavns Politi bedt om at få Svartholm Warg udleveret til Danmark.

Tirsdag bestemte Nacka Tingsrätt i Stockholm, at Svartholm Warg skal udleveres til Danmark. Allerede 5. juni bestemte retten, at manden skulle varetægtsfængsles på baggrund af en nordisk arrestordre.

Sagen i Sverige drejer sig blandt andet om indtrængning i edb-systemerne hos banken Nordea, hvor Svartholm Warg sammen med en anden mand har begået bedrageri og forsøg på bedrageri.

I hackersagen i Danmark er en anden mand tidligere på måneden blevet varetægtsfængslet af Retten på Frederiksberg.

Den svenske sag og den danske sag er umiddelbart forskellige. Men det var et tip fra de svenske myndigheder, som i sin tid fik politiet i Danmark til at indlede en efterforskning.

Her viste det sig, at edb-systemerne hos den offentlige it-leverandør CSC ikke var tilstrækkeligt sikret til at holde uvedkommende ude.

/ritzau/

 

Dagens Gossip