Årsagen til for tidlige fødsler måske fundet

Andelen af for tidlige fødsler er fortsat stigende, og nu har de danske kvinder sat skandinavisk rekord.

Eva Reiter er jordemoder, og står bag den nye ph.d-afhandling, og hun mener, at have fundet en stærk årsag til de mange for tidlige fødsler i Danmark.

Ifølge Eva Reiter er årsagen til, at danske kvinder oftere føder for tidligt, at man i årevis har drænet den danske svangre-omsorg for ressourcer, så jordemødrene hele tiden skal løbe hurtigere.

I Danmark fødes 4000 børn om året for tidligt, det svarer til syv procent af alle fødsler i landet, hvor tallet i Sverige er 6 procent.

4000 for tidligt fødte om året lyder ikke af meget, men for den enkelte familie er det en stor ting i hverdagen.

»Selv hvis du går op til din læge og siger, at du har ondt i ryggen, sender han dig videre til »Mödravården«, for ondt i ryggen kan være tegn på tidlige veer. Så lægerne tager slet ikke de gravide, og det er godt, for jordemødre og fødselslæger har med gravide og fødende at gøre hver dag,« siger Eva Reiter til Berlingske om forholdene i Sverige.

Eva Reiter mener at et tillidsforhold mellem den gravide og jordemoderen er afgørende, for at kunne spå om risikoen for tidlig fødsel. Hun mener derfor, at det det i fremtiden er vigtigt, at den gravide har samme jordemoder igennem hele graviditeten.

Fødselslægernes formand Kresten Petersen, mener ikke at hele årsagen til for tidlige fødsler ligger omkring jordemoderen og ressourcerne for svangre-omsorgen. Dog er han enig i, at det kan være fornuftigt, at den samme jordemoder følger den gravide, fortæller han Berlingske.

Han mener, at fordi de svenske kvinder oftest lever sundere end danske, og de mange fertilitetsbehandlinger med risikable flerfoldsgraviditeter, som er flere fostre i livmoderen på samme tid, også kan være dele af årsagerne til den triste danske rekord.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip