Abbas kalder nye fredsforhandlinger med Israel »sidste chance«

Sådan lød det torsdag fra den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, da han talte foran FNs generalforsamling i New York.

»Tiden er ved at løbe ud, muligheden for fred bliver mindre. Den nuværende forhandlingsrunde lader til at være sidste chance for at opnå fred,« lød det fra præsidenten.

Abbas har flere gange vendt sig mod FN for at få støtte til den palæstinensiske sag, og han begyndte sin tale med at udtrykke stolthed over at blive introduceret på talerstolen som »præsident af Palæstina« - sidste år valgte et flertal af FNs medlemslande at opgradere Palæstina til såkaldt observatørstat, trods massiv modstand fra USA og ærkefjenden Israel.

Den nye status giver Palæstina observatørstatus som ikke-medlemsstat, og palæstinenserne håber, at den titel en dag kan veksles til et fuldt medlemskab.

Under sin tale understregede Abbas flere gange, at fredsprocessen med Israel - som den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har pustet fornyet liv i - skal resultere i permanent fred.

»Vores mål er at opnå en ny permanent og omfattende aftale og en fredstraktat mellem staterne Palæstina og Israel, som løser alle udeståender og svarer på alle spørgsmål,« sagde Abbas, som også benyttede lejligheden til at tordne mod de israelske bosættelser på Vestbredden.

Han roste dog samtidig EU, som er begyndt at mærke eksportvarer fra de besatte områder, så europæiske forbrugere kan vælge produkterne til eller fra.

 

Dagens Gossip