Aceh: Håbet lever trods 168.000 ofre for tsunami

Tusindvis af indonesere er første juledag mødt op til en højtidelighed i en moské i Banda Aceh for at mindes de mindst 226.000 mennesker, der blev ofre for den katastrofale tsunami for 10 år siden.

Stormoskeen Baiturrahman i Banda Aceh var den eneste bygning, som blev stående, da kæmpebølger skyllede over land og med voldsom kraft ødelagde alt på deres vej gennem byen.

Tsunamien var udløst af et kæmpejordskælv den 26. december 2004 vest for den indonesiske ø Sumatra, og den spredte sig til Sri Lanka, Thailand og landene i området med dødelig kraft.

Men værst ramt var den indonesiske provins Aceh, hvor mindst 168.000 omkom i vandmasserne.

- Allah sørgede for, at hans hus stod uskadt, det er, hvad vi muslimer tror på, fortæller Azman Ismail, der er imam i stormoskeen, hvor 5000 mænd, kvinder og børn er presset ind for at deltage i sørgehøjtideligheden.

Syahirzal Abbas, der er en lokal regeringsembedsmand siger, at han er mødt op i moskeen for at "bede til, at de døde vil blive taget imod af Allah".

Skønt tsunamien bragte så megen død og ødelæggelse, har den også medvirket til noget godt i Aceh, påpeger Ismail.

Der er blevet skabt fred i det ludfattige Aceh, som før tsunamien var ramt af krig mellem oprørere og centralregeringen i Jakarta.

Men katastrofen medvirkede til, at regeringen og separatisterne i Aceh mindre end et år efter katastrofen indgik en fredsaftale.

- Tsunamien bør ses som en velsignelse i stedet for Allahs straf, mener en saudiarabisk imam, Syeikh Ala Jaber, der er inviteret til at tale til de troende.

I dag står der mange nye bygninger i Banda Aceh, og der er opført nye smukke moskeer, som gør det vanskeligt at forstå, at byen bogstavelig talt forsvandt 10 år siden.

Der blev i årene efter tsunamien doneret over 42 milliarder kroner i hjælp fra Indonesien og det internationale samfund til at genopbygge Aceh.

/ritzau/Reuters

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip