Ad! Nomas vand dur ikke til håndvask

En kok med roskildesyge er angiveligt smittekilden til, at 63 gæster på restaurant Noma i København er blevet ramt af den selvsamme sygdom. Det mener Fødevarestyrelsen, der begrunder mistanken med, at den pågældende medarbejder ikke havde mulighed for at vaske hænder i varmt vand.

Håndvasken havde nemlig kun koldt vand, og det er et stort problem, siger udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen, Morten Lisby.

- Det er alvorligt, fordi der står i loven, at man skal have rindende koldt og varmt vand i håndvasken, for så kan du lave lunkent vand. Den eneste måde, du kan få virus af på, er ved at vaske hænder i lunkent vand i 20 sekunder med masser af sæbe, slår han fast.

- Noma har en meget høj håndteringsgrad. Det betyder, at de rører meget ved maden, og derfor skal der ikke så meget til. Hvis du har roskildesyge-virus i din tarmkanal, kommer det ud i maden, fordi du rører meget ved den, siger Morten Lisby og tilføjer:

- Roskildesyge-udbrud ser vi typisk i smørrebrødsforretninger og kantiner, hvor der er salatbarer.

Han fortæller, at Noma siden har haft besøg af en VVS-mand, der har lavet blandingsbatteriet i håndvasken.

Fødevarestyrelsen har desuden i sin kontrolrapport kritiseret Noma for ikke at have indberettet udbruddet hurtigt nok. Dette er blevet løst ved nye interne procedurer.

Inden for en til to uger vil Fødevarestyrelsen igen tage på kontrolbesøg på Noma, og er tingene i orden, får verdens bedste restaurant igen en stor smiley. Dem skal Noma have yderligere tre af for igen at opnå en elite-smiley.

I 2012 var der ifølge Fødevarestyrelsen 22 roskildesyge-udbrud, hvor 800 mennesker blev syge. Ved et sygdomsudbrud bliver typisk 40-50 mennesker syge.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip