Advarer mod Stasi-metoder i jagt på sociale bedragere

Det mener tidligere chef for Rockwool Fondens Forskningsenhed, dr. phil. Gunnar Viby Mogensen.

»Det minder om de metoder, man brugte i Østtyskland i 1980erne,« siger han.

Gunnar Viby Mogensen betegner det som stikkervirksomhed, at den offentlige sektors netportal, borger.dk, siden oktober 2012 har opfordret folk til at anmelde socialt bedrageri og vedhæfte billeder, der kan dokumentere bedrageriet.

»Det er en farlig glidebane, og det er ikke alene umoralsk, det er også uhensigtsmæssigt,« siger han.

»Man sender det signal, at folk ikke længere behøver at tage ansvar for, at de får de rigtige ydelser. Det er der andre, der nok skal kontrollere. Det risikerer i virkeligheden at få flere folk til at fralægge sig ansvaret med endnu mere snyd til følge. Hvis det offentlige antager, at borgerne ikke overholder landets love og regler, så vænner man folk til, at de ikke behøver at have nogen ansvarsfølelse over for samfundet,« siger Gunnar Viby Mogensen.

Rockwool Fonden har i årevis beskæftiget sig med at kortlægge omfanget af sort arbejde, og Gunnar Viby Mogensen erkender, at der også ligger millioner at kroner ved at stoppe socialt bedrageri.

»Vi har et rigtig godt system, men det koster mere, end vi har råd til. Og så forsøger dem, der skal styre ressourceforbruget i det offentlige, at finde de sidste krummer i brødkurven for at se, om der er nogle midler, de skulle have overset. Det er forståeligt nok, men det løser ikke samfundets finansieringsproblemer,« siger han.

På Christiansborg er flere partier enige i, at kampen mod socialt bedrageri er gået over gevind.

»Staten er nu engang til for borgerne og ikke omvendt, og derfor hører denne stikkerkultur, hvor naboen på myndighedernes foranledning ligger på lur i hækken, ikke hjemme nogen steder. Hvis myndighederne ikke kan afsløre socialt bedrageri uden hjælp fra borgerne og massiv overvågning, så gør de ikke deres arbejde godt nok,« siger Liberal Alliances politiske ordfører, Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Også Socialdemokraterne ser opfordringen til at indsende billeder som en usynlig grænse, der er blevet overskredet.

»Jeg synes, det er vigtigt, at vi får sendt et klart signal om, at det er forkert at snyde med fællesskabets penge. Men det er vigtigt at finde en balance i det. At ligge og tage billeder af naboen gennem hækken er efter min mening at gå for vidt,« siger næstformanden for partiets folketingsgruppe, Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Bag opfordringen til at anmelde socialt bedrageri står Udbetaling Danmark. Underdirektør Hans Jelstrup siger til P1 Orientering, at man vil ændre formuleringen på borger.dk, så det klart fremgår, at man ikke er interesseret i billeder, der er taget i det private rum.

 

Dagens Gossip