Advarsel: Bøden er en virus - betal den ikke

Fyns Politi advarer igen mod svindel på nettet. Det er en metode, som vi på dagens.dk tidligere har omtalt flere gange.

Mens du sidder ved din computer, bliver den pludselig blokeret. Der kommer et pop-up vindue, der fortæller dig, at du har lavet en ulovlig handling, og at din pc først virker igen, hvis du betaler en bøde.

Af pop-up vinduet fremgår det at være afsendt af enten politiet, SKAT, pbs/nets, Visa eller lignende. Men der er tale om en virus, der på ulovlig vis forsøger at franarre dig penge.

Alene i år har Fyns Politi modtaget 67 anmeldelser fra pc-brugere, der har fået deres computer inficeret med denne form for afpresningssoftware – også kaldet Police Ransomware. Hos Fyns Politi advarer vicepolitiinspektør Albert Rasmussen derfor på kraftigste mod at betale disse såkaldte bøder.

- Vi oplever flere forskellige varianter af denne form for afpresning. Der kan for eksempel stå, at brugeren har foretaget en ulovlig handling, et brud på ophavsretsloven eller har set og distribueret børneporno. Men politiet inddriver ALDRIG bøder på denne måde. Det er ren og skær svindel og humbug, siger vicepolitiinspektør Albert Rasmussen, Fyns Politi.

Gerningsmændene bag det falske bødesystem opkræver ”bøden” ved at bede pc-brugere om at købe en kode via Ukash eller Paysafe. Prisen for koden svarer til bødens størrelse, og selve betalingen skal typisk ske i en kiosk. Ved at indtaste koden på den blokerede side oplyser gerningsmændene, at blokeringen af pc-en ophæves. Men det passer ikke.

- Det er uhyre vanskeligt at efterforske disse sager, hvor gerningsmændene jo kan befinde sig hvor som helst – også langt udenfor landets grænser. Ofte fører efterforskningen kun til hackersider. Derfor bliver alle oplysninger givet videre til vores europæiske samarbejdspartner, European Cyber Crime Center (EC3). Deres arbejde har blandt andet ført til anholdelser i Spanien, siger Albert Rasmussen.

Hvis man har fået sin computer inficeret af afpresningssoftware, bør man søge hjælp hos it-kyndige for at få computeren renset, så den virker igen – men man skal altså IKKE betale ”bøden” først.

Den bedste sikring mod virus er at holde alle programmer opdaterede og at sikre computeren med et effektivt antivirusprogram. Men uanset, hvor meget man sikrer sig, er det altid en god ide at sørge for løbende back up på de filer, man har liggende på sin computer.

 

Dagens Gossip