Advarsel mod døds-sprut fra Østlande

I Tjekkiet har alkoholforgiftning indtil nu kostet 19 mennesker livet, og mere end 30 personer er blevet indlagt. Nu advarer Fødevarestyrelsen danskere, der rejser til Tjekkiet og omkringliggende lande, mod at drikke eller købe tjekkisk spiritus.

- Der er forfalskede varer i omløb, og de har endnu ikke fundet kilden til det. Derfor mener vi, at vi bør advare vores forbrugere herhjemme, fortæller konsulent ved Fødevarestyrelsens Fødevareberedskab Tenna Jensen.

Det er forskellige mærker og spiritusprodukter fra Tjekkiet, der har forårsaget forgiftningen med et indhold af dødsensfarlig metanol, bedre kendt som træsprit.

Også i Polen har der været dødsfald og indlagte, og i Slovakiet meldes der også om forgiftninger, selvom de ikke med sikkerhed kan spores tilbage til spiritus fra Tjekkiet.

Tidligere på måneden forbød den tjekkiske regering salg af stærk spiritus på 20 procent og derover, og nu advarer Fødevarestyrelsen så danskere, der besøger Tjekkiet, Polen eller Slovakiet mod at drikke enhver form for tjekkisk spiritus.

Sagen bliver betragtet som en forfalskningssag af forskellige billige tjekkiske spiritusmærker. Der er dog også eksempler på ulovlig udskænkning fra beholdere uden mærkning.

Fødevarestyrelsen vil ikke advare mod at købe tjekkisk spiritus i Danmark.

- Tjekkerne har meddelt os, at de ikke forventer, at problemet også er i de eksportvarer, som er lavet af tjekkiske virksomheder. Så tjekkisk spiritus købt i Danmark i diverse butikker burde være i orden, fortæller Tenna Jensen.

Nogle af de mærker, man på nuværende tidspunkt har oplevet en forfalskning af, er La ský Tuzemák, Tuzemák, vestková vodka, Vodka Lunar, Albánská borovička og Hanácká vodka.

 

Dagens Gossip