Advarsel: Rent tøj fyldt med farlige bakterier

Skrevet af BNB

29/12/2013
Dit nyvaskede tøj dufter godt og ser rent ud, men det vrimler potentielt med sygdomsfremkaldende colibakterier. I en undersøgelse blandt 2.000 danskere foretaget af analyseinstituttet YouGov for Søndagsavisen svarer godt 70 procent, at de vasker deres undertøj med resten af tøjet, og 76 procent af dem svarer, at de vasker det ved enten 30 eller 40 grader. Dermed slår vi ikke bakterierne på underbukserne ihjel, og det betyder, at vi har en film af fækaliebakterier siddende på bluser og bukser. »Temperaturen skal op på mindst 60 grader for at slå bakterierne ihjel. Ellers kan du blive syg af nogle af de her farlige colibakterier,« siger tekstiltekniker ved Teknologisk Institut Charlotte Fischer til Søndagsavisen. Danskerne er hoppet med på en trend, hvor vi vasker ved lavere og lavere temperaturer og bruger mildere vaskepulvere for at skåne miljøet. Men tendensen udgør en reel sundhedsrisiko. En britisk undersøgelse har vist, at der er 0,1 gram fækaliebakterier fra afføring på ethvert par angiveligt renvaskede underbukser. Og de kravler fra dit undertøj over i resten af dit tøj. »Hvis du kommer noget fyldt med bakterier i vaskemaskinen, vil du simpelthen hvirvle krybene rundt og skabe en bakteriesuppe med mindre du slår dem ihjel,« siger ph.d. Lisa Ackerly, en førende britisk ekspert i hygiejne, til avisen Daily Mail. Hvis du aldrig vasker ved 90 grader, risikerer du ydermere at skabe en kronisk bakteriegrød i maskinen, der også smitter af på dit tøj. Der ophober sig nemlig bakterie- og sæberester inde i vaskemaskinen. I bare to skefulde vand fra en ældre vaskemaskine er der fundet en million bakterier. Bakteriemylderet kan gøre dig syg, forklarer lektor Michael René fra Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på professionshøjskolen Metropol. »Risikoen er, at fækaliebakterier overlever vasken, og så kan du få diarré, opkast og hovedpine,« siger han til Søndagsavisen.

Mest læste i dag

Dit nyvaskede tøj dufter godt og ser rent ud, men det vrimler potentielt med sygdomsfremkaldende colibakterier.

I en undersøgelse blandt 2.000 danskere foretaget af analyseinstituttet YouGov for Søndagsavisen svarer godt 70 procent, at de vasker deres undertøj med resten af tøjet, og 76 procent af dem svarer, at de vasker det ved enten 30 eller 40 grader.

Dermed slår vi ikke bakterierne på underbukserne ihjel, og det betyder, at vi har en film af fækaliebakterier siddende på bluser og bukser.

»Temperaturen skal op på mindst 60 grader for at slå bakterierne ihjel. Ellers kan du blive syg af nogle af de her farlige colibakterier,« siger tekstiltekniker ved Teknologisk Institut Charlotte Fischer til Søndagsavisen.

Danskerne er hoppet med på en trend, hvor vi vasker ved lavere og lavere temperaturer og bruger mildere vaskepulvere for at skåne miljøet. Men tendensen udgør en reel sundhedsrisiko.

En britisk undersøgelse har vist, at der er 0,1 gram fækaliebakterier fra afføring på ethvert par angiveligt renvaskede underbukser. Og de kravler fra dit undertøj over i resten af dit tøj.

»Hvis du kommer noget fyldt med bakterier i vaskemaskinen, vil du simpelthen hvirvle krybene rundt og skabe en bakteriesuppe med mindre du slår dem ihjel,« siger ph.d. Lisa Ackerly, en førende britisk ekspert i hygiejne, til avisen Daily Mail.

Hvis du aldrig vasker ved 90 grader, risikerer du ydermere at skabe en kronisk bakteriegrød i maskinen, der også smitter af på dit tøj. Der ophober sig nemlig bakterie- og sæberester inde i vaskemaskinen. I bare to skefulde vand fra en ældre vaskemaskine er der fundet en million bakterier.

Bakteriemylderet kan gøre dig syg, forklarer lektor Michael René fra Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på professionshøjskolen Metropol.

»Risikoen er, at fækaliebakterier overlever vasken, og så kan du få diarré, opkast og hovedpine,« siger han til Søndagsavisen.