Advokat: Fejlagtig dom i møntsag skyldes enøjet efterforskning

Skrevet af admin

15/01/2015

Dagens topnyheder

Politi og anklagemyndighed har været for enøjet i en sag om ramponerede danske mønter, som en kinesisk smykkehandler forsøgte at veksle i Nationalbanken.

Sådan forklarer mandens forsvarer, at det kunne gå til, at smykkehandleren blev dømt med urette.

Københavns Politi er nået til den konklusion, at kineseren sandsynligvis er blevet fejlagtigt dømt. Mønterne er alligevel ikke forfalskede.

Det samme gælder en anden asiat, ligesom tre andre i tilsvarende sager er blevet løsladt fra varetægtsfængsling.

- Problemet er i mine øjne, at politiet forsøgte at bevise, at mønterne var falske - i stedet for at undersøge om de var falske, siger advokat Poul Helmuth Petersen.

Hans klient havde indleveret godt 75.000 kroner i 10- og 20-kronemønter i Nationalbanken. Det var mønter fra dansk skrot, som er havnet i Kina, har han fortalt.

Men i november fandt en domsmandsret i Københavns Byret ham skyldig og idømte ham fængsel i et år og seks måneder.

Det skyldes blandt andet udtalelser fra Nationalt Kriminalteknisk Center under Rigspolitiet. Der var "bestemte grunde" til at tro, at mønterne ikke var fremstillet med det rigtige værktøj, lød det.

- Den fejlagtige dom skyldes efter min mening, at det var nyt land for politiets kriminaltekniske afdeling. Desværre kom man med erklæringer med for bastante konklusioner, siger Poul Helmuth Petersen.

Anklagemyndigheden har nu erkendt, at det var forkert, da man tidligere påstod, at mønterne ikke kunne få det udseende, de fik, efter at være igennem forbrænding.

I dommen er retten temmelig skråsikker og skriver, at mønterne "fremstår atypiske ved selv en simpel visuel inspektion."

Politiet løslod smykkehandleren 19. december. Selv om han var uskyldig, var han alligevel på nippet til at opgive anken til landsretten.

- Han var fuldstændig ulykkelig i Hillerød Arrest, hvor han var anbragt. Forholdene var meget belastende for ham, fortæller advokat Poul Helmuth Petersen.

Samtidig roser han dog politiet for at tage affære, da den oprindelige vurdering ikke længere holdt.

Nu venter en frifindelse i landsretten - og erstatning for fængslingen.

/ritzau/